+ Film

A parasztsors – magyar sors

dózsa

Az emlékülésen levetítik Huszárik Zoltán Elégia című rövidfilmjét is a Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulója alkalmából, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A parasztsors – magyar sors címmel tartanak ma emlékülést a Dózsa György vezette parasztháború 500., a Nemzeti Parasztpárt megalakulásának 75., és Für Lajos, az Antall-kormány volt honvédelmi minisztere halálának első évfordulója alkalmából Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Mika Sándor Egyesület által szervezett eseményen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke mond megnyitó beszédet. Ezt követően Parasztszövetség címmel Horváth János volt képviselő, a Magyar Országgyűlés korábbi korelnöke tart előadást.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár Dózsa Györgyről, Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója Für Lajosról tart előadást.

Az emlékülésen levetítik Huszárik Zoltán Elégia című rövidfilmjét. A nap folyamán külön szekciókban foglalkoznak Dózsa György életével, halálával és utóéletével, valamint a magyar parasztság 20. századi közéleti képviseletével.

Az ülés keretében kerekasztal-beszélgetést rendeznek Für Lajos Búcsú a parasztságtól címmel megjelent művéről.

A rendezvényhez kapcsolódóan reggel Dózsa György a képzőművészetben címmel nyílik kiállítás a filmszínházban, este pedig műsorra tűzik a Dózsa-témát földolgozó Ítélet című filmet, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Csoóri Sándor alkotását.

Für Lajos tavaly október 22-én halt meg, 82 évesen. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapító tagja volt, 1990 és 1994 között az Antall-, majd a Boross-kormányban töltötte be a honvédelmi miniszteri posztot.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top