+ művészet & politika

Mi közöd a holokauszthoz?

holokauszt

A civil kezdeményezés elsősorban azokat a fiatalokat akarja megszólítani, akik még nem tudják, hogyan viszonyuljanak a 70 évvel ezelőtti eseményekhez.

Fiataloknak szóló weboldal indult a holokauszttal kapcsolatos gondolatok megosztására Mi közöd hozzá? címmel a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a PlotPoint kampányának alapjául 11 rövidfilm szolgál, amelyekben – a szociális munkástól a zenészig – olyan emberek szólalnak meg, akiknek van véleményük a témában és merik is azt vállalni – mondta el Csepregi János projektvezető csütörtökön, a társadalmi célú kampányt elindító budapesti sajtótájékoztatón.

A kampány célja, hogy a rövidfilmek hatására minél több 14-26 év közötti fiatal fogalmazza meg saját gondolatait, véleményét a holokausztról. A szervezők a mikozodhozza.hu honlapra feltöltött 2-3 perces videókat – amelyek akár telefonnal is készülhetnek – az év végéig várják. A FISZ a kampánnyal azt szeretné elérni, hogy a sokszor ismételt, erejét vesztett szavak helyett személyes, valódi gondolkozás kezdődjön a holokausztról.

„A holokausztról megtörténte után 70 évvel később is beszélni kell”

– hangsúlyozta Csepregi János, hozzátéve, hogy szükség van a holokauszt feldolgozására, mert e nélkül nehezen képzelhető el, hogy a generációk tovább tudnak lépni és érdemben képesek kezelni a traumát. A kampány alapgondolata, hogy a holokauszt nem zsidó belügy, ahogy sokan hajlamosak sztereotip módon hozzáállni Magyarországon – fogalmazott Kollár Árpád költő, a FISZ elnöke. Mint mondta, éppen ezért egy szikár kérdést – Mi közöd hozzá? – intéznek az emberekhez. Ezzel szeretnék megkapirgálni a felszínt, felkavarni az állóvizet, ezért szólal meg a filmekben sokféle ember, főleg fiatalok – fűzte hozzá.

A civil kezdeményezés elsősorban azokat a fiatalokat akarja megszólítani, akik még nem tudják, hogyan viszonyuljanak a 70 évvel ezelőtti eseményekhez.  A témában folytatott párbeszéd szükségességéről szombaton felolvasásokkal és filmvetítéssel egybekötött beszélgetést rendeznek a budapesti Művelődési Szintben (MÜSZI).

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. JHVH szerint:

    a muhi csatáról 773 évvel a megtörténte után is beszélni kell. minden nap minden percében, minden csatornán és fórumon, mert a következő generációk nem fogják tudni feldolgozni. ez nem csak magyar belügy. hogy mi köze hozzá a mai fiataloknak? hát pontosan annyi, mint a holokauszthoz…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top