Hírforrás

Megtalálták a sobibori haláltáborban a gázkamrák helyét

gázkamrák

A gázkamrák romjainak feltárása hozzájárul majd ahhoz is, hogy pontosabban meghatározzák a meggyilkolt emberek számát és a gázkamrák kapacitását.

Évekig tartó kutatómunka után régészek megtalálták az egykori lengyelországi sobibori koncentrációs tábor területén annak az épületnek a pontos helyét, amelyben a gázkamrák működtek – közli a Múlt-Kor történelmi portál az MTI-re hivatkozva.

A sobibori tábort feltáró izraeli Yad Vasem Intézet és a lengyelországi Majdanek Állami Múzeum szerdán jelentette be a felfedezést, amelyet kiemelkedő jelentőségűnek neveztek a holokauszt-kutatás terén.

gázkamrák

Történészek már eddig is tudták, hogy a második világháború idején a nácik gázkamrákat működtettek 1942 áprilisa és 1943 októbere között Sobiborban, ahol legkevesebb 250 ezer zsidót öltek meg Európa minden tájáról. A tábor működéséről azonban eddig csak kevés információval rendelkeztek a túlélők rendkívül alacsony száma, valamint amiatt, hogy a németek a háború alatt bezárták a helyet. „Nyolc év után végre célba értünk. Minden apró információ, amely bővíti az ismereteinket, óriási jelentőségű” – fogalmazott Joram Haimi izraeli régész.

A gázkamrák helyét megtaláló csoportnak egy lengyel és egy holland régész is a tagja volt. A kutatók által közzétett fényképeken egy négy kamrára osztott jókora épület maradványai, téglafalak láthatók, a közelben személyes tárgyakat, például ékszert, valamint arany fogakat találtak.

David Silberklang, a Jad Vasem történésze szintén azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos a mostani felfedezés. A leletekre utalva úgy fogalmazott, ez minden, ami az ott meggyilkoltak után maradt. A feltárás révén „pontosabban fogjuk tudni, hogyan zajlott a gyilkolás a táborban, és min mentek keresztül a zsidók, mielőtt végeztek velük”.

(A cikk a Múlt-Kor portálon megjelent írás szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top