+ Interjú

Mellettünk elfér Sztarenki Dóri, a Terápia sztárja

terápia

„Ahogy elkezdtük a darabot, akarva-akaratlan jött a vágy, hogy kifaggassam a nagyit”. Az HBO Terápia című sorozatának Zsófija új szerepekben.

Sztarenki Dóra táncművész, színésznő, sokan onnan ismerik, hogy ő volt a felfedezettje az HBO Terápia című sorozatának. Ebben az évadban a Rózsavölgyi Szalonban három fiatal nőt alakít, párhuzamos sorsokat Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényéből. A sajtóbemutató után pár percre leültünk, hogy kicsit kifaggathassam a lelkivilágáról.

Hogy érzed magad, milyen lesz az esti bemutató?
Most egy kicsit megnyugodtam, nagyon izgultam az elején. Ha így lemegy este, akkor jók vagyunk.(Lement, az ablakokban is ültek, szereti a közönség, ezt utólag mesélte.) Sokan lesznek, már nem lehetett jegyet kapni, viszont egész évadban játsszuk. Októberben is lesz, de alkalmazkodunk Pogány Judit és Őze Áron egyéb darabjaihoz.

A regény egy család múltját, ismétlődő eseteit mutatja be, ha röviden összefoglaljuk. Mennyire kötődsz a történethez?
Nagyon későn kezdtem el olvasni a könyvet, a próba közben letettem, hogy megvárom a bemutatót és majd utána. Sok szál kimarad, és nem akartam, hogy bezavarjon. De azt gondolom, hogy könnyű kapcsolódni hozzá, mert sokféle változatban, de valahol ugyanolyan köröket fut mindenki, ha nem is teljesen ugyanazt.

Sok az emlékezés a darabban, te mennyit tudsz a családfádról?
Nem olyan sokat, anyukám szüleit ismerem, velük vagyok nagyon jó viszonyban. Apukám árva, anyukája korán meghalt, apukáját pedig nem is ismerte. Azokat ismerjük, akik nevelték, de keveset tudok a felmenőkről. Ahogy elkezdtük a darabot, akarva-akaratlan jött a vágy, hogy kifaggassam a nagyit.

Táncművészetin végeztél, hogy jött a színészet a táncból?
Táncoltam az Experidance-nél, aztán amikor beválogattak az HBO sorozatába, választanom kellett. Utána egyikből a másikba csöppentem. Egyelőre még így megy ez. Nagyon élvezem, remélem lesz következő színészi feladatom. Nem sokat tanultam színjátszást iskolában, egy év volt, amikor összeraktunk egy darabot. Nagyon új még az egész.

De akkor ezek szerint a tánc felé nyitott maradtál.
Próbálom a kettőt egyben, de nagyon nehéz. Nyitott vagyok, volt egy munkabemutatónk Grecsó Zoltánnal, meg a MU Színházban is szerepeltem. Nem tudsz leszerződni egy társulathoz táncosként, mert akkor nem megy az átjárás. A színészetnél ez szabadabb.

Apukád is színész. Szerinted mennyire fontos, hogy valaki tisztában legyen a múltjával?
Segít. Viszont ha egyáltalán nem tudunk semmit, akkor nem biztos, hogy ugyanazokat a történeteket játsszuk újra. Szerintem arról is szól, hogy ha tudod hogyan történt a családodban, akkor generálhatod ugyanazt magadnak. Persze ha tisztában vagy vele, akkor meg segít a tapasztalat, látod, hogy egy adott helyzetben valami jó vagy rossz döntés. Tudsz a saját életeden változtatni.

Három nő vagy egyszerre, olykor pár perc alatt. Ez nehéz?
Nagyon sokat segít a jelmez. Meg a próbák során sokat gyakoroltuk részenként is, amikor egyben ment már, az jót tett a dolognak. Jóleső, nem annyira hirtelen a váltás. Bármennyire is különbözőek a szereplők, párhuzamosan megy a történet, így érzelmileg a skálájuk nagyon hasonló. Nem annyira nehéz, mert hasonló dolgokkal küzdenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top