+ Riport

A bíróság majd eldönti, lehet-e bloggertől lopni

tiboru

Az alperes jogi képviselője szerint a lemezen hallható anyag nem hangzott el a kiállításon. Mondta ezt öt perccel azután, hogy kijelentette: a lemezt nem is kapták meg.

Mindenki érzett már olyat, hogy „hmm, ezt már olvastam valahol”. Nem, ezúttal nem hazánk híres plágiumairól van szó, hanem arról az esetről, amikor valaki szép sutyiban összeszedi más szellemi munkáját, és pénzt csinál belőle. Méghozzá rengeteget, pofátlanul.

Tiboru, a konteó-könyvek írója, blogger a Fővárosi Bíróságig vitte az esetét. Ügyvédje szerint ez lesz az első alkalom, hogy a bíróság egy blogger szellemi termékéről dönt Magyarországon. A történet ott kezdődött, hogy egyik olvasója felhívta Tiboru figyelmét, hogy az anno épületnyi felületeken agyonhirdetett Murder- A gyilkos tárlat a Ku Klux Klánról szóló hanganyagában kísértetiesen hasonlít Tiboru szövegéhez, amit jóval előbb írt a témáról. Olyannyira, hogy egy-egy szó szerkesztését kivéve teljes bekezdések azonosak. Itt meg is lehet tekinteni kérem.

Mivel a kiállítást szervező

Exhibition Zrt. nem volt hajlandó az ügyben megegyezni, per lett belőle. Nyílt tárgyalással indult hétfő délután, az alperes jogtanácsosa már az elején igyekezett „üzleti titokra” hivatkozva zárttá nyilváníttatni. Mivel a bíró többszöri kérdésére sem nevezett meg konkrétabb okokat, bent maradhattunk. Nem egészen értettem, hogy mi hátránya származhatna egy olyan kiállításnak a számadatai nyilvánosságra hozatalából, amelyik a honlapján dicsekedve feltünteti például, hogy mennyien látták. A bevételük már csak egyszerű szorzás. Izgalmas sorozatgyilkosos-poénlelövős plusz infó meg minek hangzana el, nem azért volt ott a felperes sem, hogy a hetven perces tárlat többi részébe belemásszon. Saját szellemi tulajdonának elismeréséért jött.

A jogtanácsos eleinte nem vitatta, hogy egyezhet a két szöveg.

Meghallgattak egy tanút, aki szívességből összegyűjtött egy csomó anyagot a netről a kiállításhoz, még ahhoz a több száz oldalnyihoz, amit hirtelen távozó elődjétől kapott. Részt vett a szobák témájának összeállításában is. Azt nyilatkozta, hogy lehetséges, hogy volt benne szöveg Tiborutól, mert a kapott anyag nem a hivatkozásokról volt híres, és neki már nem volt ideje visszakeresni a dolgokat. Még elnézést is kért. Nem állt szerződésben az Exhibition Zrt.-vel. Ezután a jogtanácsos felhívta a figyelmet, hogy lehet az egyezés a véletlen műve is, mire elég egyértelmű kuncogás támadt a teremben.

Szerettek volna beszélni még egy CD-ről is,

amit a bíróság küldött az Exhibitionnek, de azt ők állításuk szerint nem kapták meg. A bíró nem értette, mert az asztalán ott volt az alperes által aláírt tértivevény. (A lemezen természetesen a szóban forgó anyag van.) Érdekes még, hogy az alperes jogi képviselője szerint a lemezen hallható anyag nem hangzott el a kiállításon. Mondta ezt öt perccel azután, hogy kijelentette: a lemezt nem is kapták meg.

A jogtanácsos elérte, hogy

hallgassák meg tanúként Rácz Lászlót, a kiállítás szervezőjét, aki a megjelent tanút felkérte az anyaggyűjtésre. Ígéret hangzott el a saját hanganyaguk bemutatásáról is. December 22-ig kell várnunk a folytatásra, de ígérem, beszámolunk róla, hogy a bíróság szerint lehet-e csak úgy kontrolcé-kontrolvézni a magyar éterben.

FRISS: A következő közlemény került ki a MURDER tárlat facebook oldalára november 11-én:

KÖZLEMÉNY

A Murder kiállítás szervezője ezúton ad tájékoztatást arról, hogy a korábbi budapesti kiállítás hanganyagában a „Ku Klux Klán” elnevezésű szobában elhangzott hangfelvétel tiboru szerzői művének felhasználásával készült.

Tisztelettel,

Antony Barlow
kommunikációs vezető

Tiboru blogbejegyzése itt olvasható a témában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top