+ művészet & politika

Nincs pénz a fizetésekre a színházban

pénz

A magyarázat első hallásra egyszerű: mert nincs pénz. A helyzet persze ennél bonyolultabb.

Valami bűzlik Szatmárnémetiben, az Északi Színház körül, az intézmény háza táján szinte soha nincs nyugalom. Az intézmény alkalmazottai nem kapták meg augusztusi fizetésüket. A magyarázat első hallásra egyszerű: mert nincs pénz.

A szatmár.ro beszámolója szerint:

Az előző évben ugyanis 4,26 millió lej volt az intézmény költségvetése, idén pedig ennél csak hajszállal kevesebb, 4,2 millió. Miközben a tavaly ez az összeg elég volt az egész évre, idén szeptemberre már elfogyott. Ennél is érdekesebb, hogy az első három hónap mérlege alapján 840.000 lejt költöttek fizetésekre – ilyen ütemben viszont elegendőnek kellene lennie a fizetési alapnak. Szeptember hónapot is beleértve. Csakhogy már augusztusra sem futja a fizetésekre. Tudni kell, hogy a 4,2 milliós költségvetésből 2,5 millió a fizetési alap, 1,7 millió pedig az anyagi költségeket kell fedezze.

A kérdésre, hogy miért nincs pénz a színház alkalmazottainak fizetésére, Dorel Coica polgármestertől a megszokott választ kaptuk: az előző vezetés a hibás! „Láthatják, milyen gazdálkodást folytatott Sorin Oros! Csak elherdálta a színház pénzét! Ezért kellett neki Amerikába menni előadni„, mondta Coica. „Különben is, példát vehetnének a magyar tagozatról! Amíg a mi színházunkban alig vannak nézők, addig náluk állandó a telt ház és pénzt termelnek„, folytatta Coica.

A kérdésre, hogy immár jó ideje nem Oros, hanem Vasile Taran vezeti a színházat, Coica meglepő választ adott. „Ő alig néhány hónapja vette át a színházat. Mit tehetett szegény, mikor még művészeti igazgatója sem volt? Ki látott még ilyet, színház művészeti igazgató nélkül?„. Ebben viszont pont az a furcsa, hogy a városvezetés kezdeményezésére alig másfél hete alakították át a művészeti igazgatói tisztséget ügyvezető igazgatóivá…

Vasile Taran mellesleg május 29-e óta áll a színház élén, akkor szavazta meg a városi tanács az erről szóló határozatot.

A polgármester szerint a városi tanács dönt majd arról, honnan csoportosítsanak át pénzeket a színházi fizetések fedezésére. Talán ennél fontosabb azonban, hogy mikor kapja meg megérdemelt jussát a színház közel 130 alkalmazottja?

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. tré-fi szerint:

    a szomszéd rétje…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top