+ Film

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a Corvin Moziban

A legújabb dokumentumfilm-termés java érkezik a világ minden tájáról – köztük, az Egyesült Államokból, Izraelből, Skandináviából, Svájcból és Szerbiából – a Corvin Moziba.

Keresés a weben

A legújabb dokumentumfilmek érkeznek a világ minden tájáról, köztük, az Egyesült Államokból, Izraelből, Skandináviából, Svájcból és Szerbiából az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra – Budapest International Documentary Festival (BIDF), amelynek szeptember 25. és 28. között a Corvin mozi ad otthont.

 

A fesztiválon 32 egészestés és 9 rövidfilmet láthat a közönség. A művek tematikai és hosszúságbeli megkötés nélkül versenyeznek egymással, az alkotók pedig személyesen is részt vesznek az eseményen – mondta el az MTI-nek Balogh Rita, kreatív dokumentumfilm producer, a fesztivál egyik szervezője.

A négynapos esemény ingyenes nyitókoncerttel indul szeptember 24-én a Corvin sétányon, ahol a Budapest Nufolk Revolution zenél az érdeklődőknek.

A vetítések után az alkotók részvételével közönségtalálkozót is tartanak, a fesztivál díjkiosztó gálája vasárnap este lesz a Corvin moziban.

Balogh Rita elmondta: a filmek négy kategóriában versengenek egymással. Minden kategóriában 1500 eurós fődíjat osztanak ki, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felajánlásában. Ezen kívül lesz közönségdíj, legjobb operatőri díj, valamint az HBO csatorna különdíja.

A szervező hangsúlyozta: mindegyik szekcióban ötfős nemzetközi zsűri választja ki a legjobb alkotásokat. A grémiumban olyan neves alkotók foglalnak helyet, mint Paul Pauwels, az European Documentary Network vezetője, Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója, Dorota Rostkowska, a Varsóban működő Dragon Forum vezetője, Irena Taskovski, a Taskovski Film ügyvezető igazgatója, valamint Leena Pasanen a Hot Docs nemzetközi bizottságának tagja.

Az egészestés filmek három versenyszekcióban mérettetnek meg. A mert gyerekek vagyunk kategóriában tíz alkotás szerepel, köztük Shosh Shlam és Hilla Madalia közös filmje a Net függők (Web Junkie), amelynek premierje a Sundance Fesztiválon volt – mondta Balogh Rita, hozzátéve, hogy a film betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba, ahol kínai fiatalokat próbálnak megszabadítani rossz szokásuktól, az internet függőségtől.

Carlo Zoratti olasz alkotó Sajátos igény (The Special Need) című filmjét vetítik a mert szabadok vagyunk című kategóriában. Az alkotás többek között a trieszti, a lipcsei, a koppenhágai és a legnagyobb dokumentumfilmes fesztiválon, az IDFA-n szerepelt sikerrel – hangsúlyozta Balogh Rita.

A harmadik szekcióban mert dolgunk van mottóval versengenek egymással az alkotások, például a svájci Farida Pacha a Nevem só (My name is Salt) című filmje, amely elnyerte az IDFA-n a kategóriája fődíját. Míg Elwira Niewiera és Piotr Rosolowski ugyanebben a kategóriában szereplő munkája, A Dominó hatás (Domino Effect) a krakkói fesztivál díját vitte haza – tette hozzá.

A rövidfilmes szekció kilenc alkotása közül a fesztivál szervezője felhívta a figyelmet a dán Emil Langballe rendező Selyemfiú (Beach Boy) című 27 perces filmjére. A tavaly készült alkotás Karlovy Varyban elnyerte a kategória fődíját, a Kanadai Hot Docs fesztiválon pedig a zsűri különdíját – tette hozzá.

A holland Willem Baptist Vaddisznó (Wild Boar) című filmje pedig az AFI Docs és a Hot Docs dokumentumfilm fesztiválon szerepelt sikerrel.

Mint elmondta, a versenyprogramon kívül az elmúlt 25 év legjobb magyar dokumentumfilmjeiből lesz látható válogatás 25 év, 25 rendező, 25 film címmel. A vetítéseken olyan alkotásokat láthat a közönség, mint Almási Tamás Sejtjeink című mozgóképe vagy Ferenczi Gábor Overdose – Vágta egy álomért című filmje, valamint Kocsis Tibor Új Eldorádója.

Emellett a Best of Hot Docs szekcióban a magyar közönség is betekintést nyerhet a műfaj legkiválóbb nemzetközi alkotásaiba, amelyeket Észak-Amerika legnagyobb fesztiválján, a Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatott a közönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top