+ Irodalom

Kerényi folytatja Nemzeti Könyvtár sorozatot…

Tarlós István, Pálinkás József, Gáncs Péter püspök, Balog Zoltán miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Fekete György ajánlásra jelenik meg a hat újabb kötet.

  • kerényi imre
  • kerényi imre
Keresés a weben

Hat kötet jelent meg a Nemzeti Könyvtár hatodik sorozatában kedden: Baktay Ervin, Szentgyörgyi Albert, Dékány András, Szenczi Molnár Albert, Krúdy Gyula és Nemeskürty István munkái.

A Nemzeti Könyvtárban a tervek szerint négy, egyaránt 24-24 kötetet tartalmazó hullámban összesen 96 kötet jelenik meg 2018-ig – mondta el Kurucz Éva kormányszóvivő a sorozat keddi bemutatóján.

A Nemzeti Könyvtár második hullámának köteteihez nyolc neves politikustól, nyolc kiemelt intézmény jelenlegi vagy egykori vezetőjétől, és nyolc egyházi méltóságtól kértek három-három ajánlást, ezek közül választottak ki egy-egy kötetet – közölte Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.

A kedden bemutatott, hatodik sorozatban Tarlós István főpolgármester Baktay Ervinnek a nagy felfedezőről, Körösi Csoma Sándorról írott könyvét javasolta kiadásra, míg Szentgyörgyi Albert Az őrült majom című köteténél „tudós ajánlott tudóst”, hiszen Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének ötlete alapján adták ki a C-vitamin felfedezőjének nagyszerű esszéjét.

Kerényi elmondása szerint Dékány András Matrózok, hajók, kapitányok című munkája – melyet Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke ajánlott az ifjúsági irodalom legjavához tartozik, Szenczi Molnár Albert Magyar zsoltároskönyve pedig „csodálatos költői remekmű”. A Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára kiadott kötetbe az összes zsoltár kottaképe is bekerült.

Matolcsy György jegybankelnök „Krúdy ízeit” ajánlotta – az Előhang egy kispörkölthöz című kötet Szigethy Gábor szerkesztésében jelent meg.

Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének ajánlására Nemeskürty István Önfia vágta sebét című munkáját adták ki.

Kerényi Imre az MTI-nek elmondta: tervei szerint az utolsó hullámban a kortárs magyar irodalom alkotóinak kötetei jelennének meg a magyar könyvtárosok szavazatai alapján.

A célja szerint a magyar írott kultúra legjavát egységes sorozatba gyűjtő Nemzeti Könyvtár első köteteit 2012. október 3-án adták ki. A válogatás szempontjai az olvasmányosság, a sokszínűség és a nemzeti önbecsülés erősítése.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top