+ Tudomány

Elvitték a Marx-szobrot a Corvinus Egyetem aulájából

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétben eltávolították a német filozófus szobrát a róla elnevezett egyetem jogutódjának épületéből.

Eltávolították Karl Marx szobrát a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából. Az egyetem későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek arról, hová szállították a szobrot. Korábban az intézmény azt közölte: nem távolítják el az egyetem területéről. Hozzátették: „új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe„. 

A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence, KDNP alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlannak, hogy ma Magyarországon szobra lehet Karl Marxnak, annak az ideológusnak aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.

Az IKSZ hétfőn a szobor elszállítását az MTI-nek úgy kommentálta, hogy azzal szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak. A mai nap azt üzeni a fiataloknak, hogy a rendszerváltás után 25 évvel végre saját maguk alakíthatják a jelenüket és a jövőjüket – tették hozzá.

Az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 hétfői közleményében azt írta: azzal, hogy a Corvinus egyetem vezetése Marx szobrát „hétvégén, titokban, rohamtempóban távolította el” eredeti helyéről, a magyar hatalmi rezsim lemásolta azt az európai gyakorlatot, hogy a szegényellenes intézkedéseket titokban, zárt ajtók mögött hozzák meg és hajtják végre. Úgy vélték, aggályos, hogy a szobor eltávolítását akkor határozták el, amikor „a KDNP aktivistái hamis és szövegkörnyezetből kiragadott Marx idézetekkel kampányoltak a szobor ellen„.

Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász, a róla elnevezett társadalomelméleti irányzat alapjainak megalkotója, a Corvinus egyetem elődjének névadója.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top