+ Képzőművészet

Állati múzsák

állati

Az állatőrült Elvis Presley, Graceland építésekor szamarakat tartott az akkor még üresen álló medencében. Állati.

Az állatok már az őskorban is inspirálták és művészeti tevékenységekre sarkallták az embereket, elég csak a barlangrajzokra gondolni. Nincs ez másképp napjainkban sem, megannyi művészt nyal képen az ihletet adó múzsa, kutyák, macskák és egyéb jószágok képében. Az alábbi listában hat olyan, művészeti ágban kimagasló személyt mutatunk be, akiknek nemcsak a privát életben, de alkotói munkájában is kulcsszerephez jutott egy vagy több házi kedvenc.

Karl Lagerfeld és Choupette

Soha nem gondoltam volna, hogy bele fogok szeretni egy macskába.

A komorság és a faarc mintapéldánya, Karl Lagerfeld divattervező már három éve táplál mániákus szeretetet egy Choupette nevű macska iránt. A 2011-ben, Baptiste Giabiconi modelltől kapott háziállatnak már saját Twitter és Instagram oldala van, természetesen követők ezreivel. Egy frissen megjelent könyv lerántja a leplet a macska luxus életkörülményeiről is: az állatnak saját szakácsa van, aki személyesen készíti el az ínycsiklandó fogásokat, valamint külön személyt foglalkoztatnak a cica speciális koktéljának – mely öt különböző ásványvíz megfelelő arányú összekeveréséből áll – előállítására és felszolgálására is. Az egyedi igények alapján összeállított hűsítő különösen jól eshet azokon a hosszú utakon, melyet az állat saját magánrepülőgépén tesz meg. Egyébként Choupette a modellvilág valamennyi sztárjával „dolgozott már”, beleértve Laetitia Castat és Linda Evangelistát is, de pózolt már a Vogue és a Harpers Bazaar címlapján is. A divatvilág igazi múzsájának számít, akinek számos kollekciót és sminkötletet is köszönhetünk.

állati

Pablo Picasso és Lump

Amikor a kiváló spanyol művész újragondolta és megfestette Velazquez Las Meninas című képét, gondosan ügyelt rá, hogy a festményen megjelenjen egyik leghűségesebb pajtása is. Míg az eredeti alkotáson egy fejedelmi vadászkutya látható, addig Picasso a maga verziójában egy pici, virsli szerű kutyát jelenített meg. Picasso életében nagyon fontos szerepet játszott a Lump névre keresztelt tacskó és a korábbi tulajdonos, David Douglas Duncan egy könyvben dokumentálta is az állat és a festő sajátos kapcsolatát. Bár Picassonak több négylábúja is volt, Duncan szerint a tacskó és festő között különleges kötelék volt:

Picassonak megannyi kutyája volt, de Lump volt az egyetlen, akit a karjaiba is zárt.

állati

Frida Kahlo és az állatsereg

A mexikói festőművész szerette magát állatokkal körbevenni: háztartásában igazi állatsereg tartózkodott, beleértve papagájokat, majmokat, mexikói kopaszkutyát és a Gertrudis Caca Blanca névre hallgató sast is. Kahlo saját önarcképein is gyakran feltűntek az állatok, de Nickolas Muray is, aki a 30-as években 10 éven keresztül Frida szeretője volt, sokszor örökítette meg a művésznő és kedvencei közös pillanatait.

állati

Elvis Presley – Szamár a medencében

Amikor 1957-ben Elvis Graceland-i birodalmába költözött, igyekezett új lakhelyét úgy kialakítani, hogy az állatainak is megfelelő legyen. Csináltatott egy kertet, ahol az édesanyja csirkéi, libái, kacsái és pulykái kényelmesen elélhettek, de a ház építése alatt szamarakat is tartott az akkor még üresen álló medencében. 1960-ra már majmok, malacok, kutyák és pávák is megtalálhatóak voltak a farmon. Elvis egyébként ajándékozni is imádta az állatokat, főleg azokat a nőket tüntette ki figyelmességével, akikért rajongott: feleségét, Priscillát és édesanyját is egy-egy kutyával lepte meg. Leghíresebb és legkedvesebb háziállata, a Scatter névre hallgató csimpánz volt, akit gyakran öltöztettek női ruhákba.

állati

Audrey Hepburn és Pippin

Audrey Hepburn osztozott Frida Kahloval az őz őrületen. 1956-ban, a színésznő a Zöld Palotákat forgatta, melyben barátságot kötött egy gidával. A tréner azt tanácsolta Hepburnek, hogy vigye haza a Pippin névre hallgató állatot, hogy még jobban megismerjék egymást. Az őz szabadon mászkálhatott a filmsztár lakásában és kertjében és egy egyénileg kialakított kádban aludt. A színésznő időnként még a Beverly Hills-i vásárlásaira is magával vitte Pippint és saját maga etette az állatot egy cumisüveg segítségével. Azonnal beleszerettem – mesélte a színésznő – bár nincs saját gyermekem, de Pippin kicsit olyan.

állati

Billie Holiday és Mister

Holidayről elmondható, hogy gyakran jobban kijött az állatokkal, mint az emberekkel. Az énekesnő apa nélkül nőtt fel, anyja prostituált volt, ráadásul mikor Holiday 12 éves volt, saját szomszédja erőszakolta meg. Hamar a drogok és az alkohol rabja lett és nehezen nyitott az emberek felé. A jazzénekes számára az egyik legfontosabb dolog a kutyája, Mister volt, aki gyakran feltűnt az énekesnő előadásain és sokszor türelmesen várta a művésznőt annak öltözőjében. Holidaynek volt még egy uszkárja, egy beagle-je,egy német dogja és egy csivavaja is, de a boxer volt az örök kedvenc. Amikor kiengedték a börtönből – ahova kábítószer birtoklásért zárták be – a kutya örömében olyan hévvel ugrott rá, hogy a bámészkodók azt hitték, az állat épp megtámadja az énekesnőt. A májbetegségben meghalt Holiday halála után találtak egy bevásárlólistát, ami jól tükrözi életének legmeghatározóbb elemeit: cigaretta, gin, kutyaeledel.

állati

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top