+ Építészet

Óriás-távcső épül az Andokban – felbontása a Hubble tízszerese

óriás

Az Univerzum eddig kifürkészhetetlen titkait próbálják megtudni a Chilében, ahol 2021-re készülhet el az Óriás Magellán-távcső.

A sötét energia és sötét anyag természetét kutatnák és exobolygókkal foglalkoznak a következő évtized csillagászai az Óriás Magellán-teleszkóppal, akik azt remélik, hogy a galaxisok kialakulásának megértéséhez is közelebb viszi őket az óriás-távcső.

A Magellán távcső felbontása tízszer nagyobb lesz annál, mint amire a Hubble képes. Las Campanas-csúcson (helyszíni képek itt), a tengerszint felett két és fél kilométerrel épülő szerkezet hét, egyenként 8,4 méteres tükörből áll majd, amit huszonnégy méteres átmérőjű főtükörré áll össze. A tervezett kiegészítő-tükrök feladata pedig az lesz, hogy a föld légkörének – még ilyen magasságban is jelentős – torzító hatását kiküszöböljék.

Az óriástükrök elkészíttetésének nehézségei mellett az anyagiak előteremtése sem kis feladat. Az előzetes tervek szerint a projekt 860 millió dollárt emésztene fel, de többen úgy gondolják, hogy az előre nem látható események miatt a költségek növekedhetnek. A projekt nemzetközi alapokon áll, a részvevők között több egyetem és tudományos intézet is található.

A GMT nem az egyetlen óriási, földi teleszkóp, amely a közeli jövőben elkészül. Egy harmincméteres Teleszkóp 2022-ben kezdhet működni Hawaii-ban, a Mauna Keán. Két évvel később készülhet el az Európa nagy teleszkópja – szintén Chilében.

 

Forrás: space.com és GMT

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top