+ Zene

Blondie-koncert Budapesten

blondie

40 évet kellett várni a budapesti Blondie-koncertre, interjúrészletekkel és dalokkal csinálunk kedvet a ma estéhez.

A Blondie zenekar immáron 40 éves, ma pedig világ körüli turnéjuk keretében Budapesten is játszanak, a zenekar történetében először. A Blondie 1974-ben indult New Yorkból – és ennek a városnak különösen fontos szerepe van a zenekar történetében. New York mindig kitüntetett fontosságú volt a popzenében: elég csak a szellemi előképre, a Velvet Undergroundra gondolni.

A hetvenes évek közepén sokan éreztük úgy New Yorkban, hogy elegünk van a kommersz zene uralmából, a kereskedelmi rádiókból ömlő igénytelen muzsikából, az Eaglesből meg a hozzá hasonló bandákból.
Én is vissza akartam nyúlni a rock and roll gyökereihez, az agresszívebb zenékhez, végül is ez vezetett a Blondie megalakulásához, de hasonló elvek hozták életre a Ramonest, a Talking Headset vagy a Televisiont is

– nyilatkozta Chris Stein, a zenekar gitárosa a nyáron az MTI-nek.

New York kiváló helyszínt nyújtott az új törekvéseknek. Kevés annyira jelentős klub létezik a zene történetében, mint a New York-i színtér alappilérreinek számító parányi CBGB’s és a Max’s Kansas City. A fent említett zenekarok szinte mind itt kezdték pályafutásukat, hogy aztán kitörölhetetlen hatást gyakoroljanak a popzenére. Ahogyan már a Ramones-cikkünkben említettük, ez nem feltétlenül jelentett üzleti szempontból is kasszasikert: így a Ramones mellett a Television is inkább feloszlása után érte el kultikus státuszt.

A Blondie esetében azonban más a helyzet: őket már az 1978-as Parallel Lines album a csúcsra röpítette és következő lemezeik is sikeresek voltak, a Blondie legnagyobb slágerei is ekkor születtek.

A Blondie legnagyobb sikerei között meglepően sok feldolgozást találunk: dolgoztak át Buddy Holly-számot, a Hanging On The Telephone-t eredetileg a Nerves játszotta, de írt nekik dalt Giorgio Moroder is. Sokan nem tudják, hogy a később az Atomic Kitten által is sikerre vitt The Tide Is High című dal is feldolgozás: ez eredetileg a Paragons 1967-es slágere. A Paragons a rocksteady jamaikai zászlóshajója volt, amely stílus nagyjából a ska és a reggae közötti átmenetet jelentette.

A cikk a következő lapon folytatódik….

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top