+ Zene

Mozart legnépszerűbb szonátájának kézirattöredékét fedezték fel egy gyűjteményben

A kompozíciót megtisztítják az elmúlt idő alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét az eredeti formában szólalhasson meg, miként azt Mozart megírta.

Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel nemrég az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében a Zeneműtár vezetője. A könyvtár által szenzációsnak nevezett dokumentumot szeptember 26-án, a Kutatók éjszakáján mutatják be először a közönségnek.

A záró török indulóról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt ismerheti meg a hazai közönség a kutatómunkát népszerűsítő eseményen. A művet a kézirat felfedezője, Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát.

Az Országos Széchényi Könyvtár második alkalommal vesz részt a kutatók éjszakáján, a látogatók a program időtartama alatt tekinthetik meg az eredeti kéziratot. Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró török indulót még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Az Országos Széchényi Könyvtár nyilvános bemutatóján, a kutatók éjszakáján számos vitatott kérdésre érkezhet válasz a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között fedezett fel a könyvtár Zeneműtárának vezetője nemrég. Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítani.

A népszerű Mozart-mű egyfajta „megismételt ősbemutatóján” a kompozíciót megtisztítják az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét az eredeti formában szólalhasson meg, miként azt Mozart papírra vetette.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top