+ Tánc

Jön a Táncházak Éjszakája – Itt a részletes program

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a fiatal, már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztály számára is vonzóvá tegyék az mulatságot.

A Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre az idén 25. jubileumát ünneplő Táncházak Éjszakáján, amely szombat este héttől egészen másnap hajnalig várja a népzene és néptánc szerelmeseit a budapesti Fáklya Klubban.

Az új táncházi évadot megnyitó rendezvényen (eredeti nevén Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság) alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. Az idei esemény a helyszín és a koncepció tekintetében is hoz változásokat.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a fiatal, már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztály számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt, így a mulatságot az Ifjú Kincső Táncegyüttes közreműködésével a Tizenévesek Tánca nyitja szombaton este hét órakor. Ennek keretében a magyarszováti táncok alapjait tanulhatják meg az érdeklődők, akiket természetesen nem csak a tini generációból várnak.

A tánc ezután két helyszínen folytatódik. A Fáklya Klub Nagytermében zajlanak a hajnalig tartó, egymást váltó táncházak, amelyek a magyar nyelvterület különböző tájegységein kalauzolják végig az érdeklődőket, szintén táncegyüttesek aktív közreműködésével. Többek között Bodrogköz, Bonchida, Magyarlapád, Gyimes táncai kerülnek terítékre a Kertész Táncegylet, az ELTE Néptáncegyüttes, a Bem és a Szentendre Táncegyüttes segítségével, karöltve horvát, szerb és macedón, nagyecsedi cigánytáncokkal, valamint a Nyírség és Magyarpalatka táncörökségével a Corvinus Közgáz és a Szilas Néptáncegyüttes tolmácsolásában.

Az emeleten Folk-kocsma várja azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este kilenc órától mezőségi, kalotaszegi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnal négy óráig.

A Táncházak Éjszakáján muzsikálók közt lesz a Tarsoly, a Magos, a Kolo, az Üsztürü együttes, a Szilvási Gipsy Folkband, ifj. Fodor Sándor „Neti” és még sokan mások.

Részletes program:

Tizenévesek Tánca

19.00: Magyarszováti táncok – Ifjú Kincső Néptáncegyüttes; Taba Csaba és Fejér Erika; kísér: Kalász Máté és bandája

Nagyterem – Házigazda: Kovács Norbert Cimbi és Gaschler Beáta

20.00: Bodrogközi táncok – Kertész Táncegylet; Tompa Attila és Endrődi Anna; kísér: Tarsoly zenekar

21.00: Nagyecsedi cigány táncok – Corvinus Közgáz Táncegyüttes; Deffend Irén és Miklósi Zsolt; kísér: Szilvási Gipsy Folkband

22.00: Bonchidai táncok – ELTE Néptáncegyüttes; Valach Gábor és Váradi Júlia; kísér: Magos zenekar

23.00: Nyírségi táncok – Szilas Néptáncegyüttes; Sikentáncz Szilveszter és Jávor Katalin; kísér: Tarsoly zenekar

00.00: Magyarlapádi táncok – Bem Táncegyüttes; Kis István és Kis-Demeter Erika; kísér: Nyitrai Tamás és barátai

01.00: Gyimesi táncok – Szentendre Táncegyüttes; Fitos Dezső és Kocsis Enikő; kísér: Szigony zenekar

02.00: Horvát, szerb és macedón táncok – Tököli Délszláv Táncegyüttes; kísér: Kolo zenekar

03.00: Magyarpalatkai táncok – szabad tánc; kísér: Magos zenekar, Nyitrai Tamás és barátai

Folk-kocsma az emeleten (21.00 – 03.00)

Fodor Sándor „Neti” és az Üsztürü
Moldvai táncok – táncot vezeti: Gyurka Fábián; kísér: Berka együttes

A program a Facebook-on is megtalálható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top