+ Irodalom

Miért adott ki a Honvédelmi Minisztérium verseskötetet?

A kiadványt a Stefánia Palotában mutatták be augusztus 28-án, csütörtökön. A szerző versei esztétikai szempontból sem igazán értékelhetők.

A Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg Szentmihályi Szabó Péter Megmondtam előre. Összegyűjtött versek című gyűjteményes kötete. A kiadványt a Stefánia Palotában mutatták be augusztus 28-án, csütörtökön. De ki is az a Szentmihályi Szabó Péter?

8_szentmihalyiszabo_peter_hende_csaba_1

Fotó: 444.hu

Szentmihályi Szabó Péter 1945-ben született. 1969-ben diplomázott az ELTE magyar-angol szakán. A Gondolat és a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője volt, eddig mintegy 50 könyve jelent meg: versek, novellák, történelmi és társadalmi regények, de tudományos-fantasztikus művek is.

Se eleje, se hossza Szentmihályi publikációs listájának, de az író soha nem terjedelmes vagy éppen forradalmi irodalmi munkássága miatt került a figyelem középpontjába.

Júliusban hördült fel először igazán a nép, amikor Szentmihályi Szabó Péter római nagyköveti megbízást kapott a kormánytól. Szentmihályi ugyanis rendszeresen markáns antiszemita kijelentéseket tett, korábban pedig a kommunista ideológia nagy szerelmese volt. Az író, költő akkor nem kívánta betölteni a posztot.

rtlszentmihalyi

Fotó: 444.hu

Augusztus végén a Honvédelmi Minisztérium – valamilyen titokzatos okból – úgy döntött kiad egy szép és terjedelmes gyűjteményes kötetet Szentmihályi Szabó Péter értékes verseiből.

01

Fotó: 444.hu

Hende Csaba honvédelmi miniszter a következőket mondta az ünnepélyes könyvbemutatón:

Szentmihályi Szabó Péter számos olyan dolgot mondott és írt, amivel nem értek egyet. Ez a mai találkozásunk célja és szándéka szerint nem politikai akció. Nem védjük a védhetetlent, az életmű majd helytáll magáért. Nem értünk egyet azzal, amivel nem értünk egyet, de ma nem is erről van szó.

Azt javaslom, lessünk bele egy kicsit Szentmihályi munkásságába!

Best of Szentmihályi

Részletek Szentmihályi a Magyar Fórumban és Magyar Hírlapban megjelent, a zsidóságot és a kommunizmust érintő írásaiból:

„Tom Lantos és Imre Kertész, sőt George Soros összes hatalma és befolyása sem elég arra, hogy a tényekkel szembeszálljon (…)”
(Tízmillió fasiszta, Magyar Demokrata, 2007.szeptember)

“Hagyjuk itt magyar hazánkat a romának, a románnak, az osztráknak, a zsidónak, szerbnek, svábnak meg a tótnak, hozzák helyre, amit együtt olyan jól el is toltak.”
(Magyar Fórum, 2002. Szeptember)

Verseiből:

covers_204163

Fotó: moly.hu

 „Hol késel, kommunizmus? Tavaszra tavasz jön, gyermekszemem öregen pislog;
kommunizmus, te, megigért, feszítsd meg minden izmod,
rázd le az élősdieket. Kommunizmus, növekedj, kisgyerekem”

Nyers fohász a kommunizmushoz (1977)

 „Szemétdomb város ez: tiéd,
tiéd az összegyűlt szemét!
Villánk s a svájci bankbetét
érted van, s téged véd, cseléd!”

Térdre magyar

 „Árpád lobogóját őrizzük meg együtt,
s akik most is óvják, nevük ne feledjük.
Bátor férfiak, büszke nők
− adjon az Isten szebb jövőt!”

Magyar Gárda

Ezekből a példákból nem túl nehéz kibogozni Szentmihályi mondanivalóját. Irodalmi alkotásokról lévén szó ezt az egész ideológiai kérdést akár zárójelbe is tehetnénk. Az ATV Havas a pályán című vitaműsorában Havas Henrik vendégeivel Suri Szilviával, a Roma Sajtóközpont elnökével, Horváth Zoltánnal, a HVG egykori címlap királyával, Kukorelly Endre íróval, valamint Csintalan Sándor műsorvezetővel beszélte át az ügyet.

havas

Fotó: atv.hu

Suri Szilvia a fenti idézetekből is felolvasott párat társainak, Kukorelly Endre pedig a következőket mondta:

Egy költőről, egy íróról van szó. Ebben az esetben, hogy miről ír az másodlagos dolog. Esztétikai szempontból ez az ember irreleváns. Nem lehet, mint íróról beszélni róla.

Igyekeztem hát picit elfelejteni a mondanivalót és tényleg pusztán esztétikai szempontból elolvasni pár Szentmihályi verset. Igyekeztem olyan verseket választani, melyben nem ennyire direkt módon jelenik meg a költő vitatható nézőpontja. Nem állítom, hogy hiteles képet tudok festeni Szentmihályi munkásságáról, hiszen nem olvastam minden szövegét. Néhány verset bárki elolvashat ezen a weboldalon.

„Ebben az évben béke volt viszonylag,
arányosan eloszlottak a holtak,
s ha valamiben tönkre kellett menni,
talán épp az volt, hogy nem történt semmi.”

(Újév előtti számvetés)

Az arányosan eloszlott holtak képe igazán megragadott, és a menni/semmi rímpár is igazán figyelemre méltó. Egy másik részlet kedvenc versemből a Credo, 2000-ből:

„Hiszek egy Tudományban, Mindenható Urunkban,
Mennynek és Földnek kifürkészőjében,
és az Ő leszármazottjában, az Ideológiában
ki fogantaték bölcs politikusok által,
születék szűznemzéssel, kínzaték Sötét Korokban“

822395914321525059

Fotó: cink.hu

Persze itt már van ideológia és van bölcs politikus, de a ragrímek olyannyira üvöltenek a sorok végén, hogy a furcsa kifejezéseket szinte később vettem észre. Végül egy igazán jeles példa arra, mennyire megérdemli ez a költészet, hogy állami pénzen szépséges kötetbe rendeződjön:

„A világban vannak gépek,
és élnek, zümmögnek a gépek,
és istenné tesznek a gépek,
meggyógyítanak a gépek.

Az ember nem más, mint gép,
gép-istentől bekapcsolt gép,
gép-ördögtől szétroncsolt gép,
gép-pokolba taszított gép.”

 (Embergépek)

Sokat gondolkodtam azon, kik és milyen szempontok alapján vizsgálták meg Szentmihályi verseit; illetve azon, kiknek milyen érdekei fűződtek ahhoz, hogy ez a kedves kis könyvecske a polcokra kerüljön. Talán kárpótlás lehetett ez az elmaradt nagyköveti poszt miatt?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top