+ Tudomány

Sose találnád ki, mi volt Hasfelmetsző polgári hivatása

Sosem találnád ki mi volt Hasfelmetsző Jack...

A 126 éves kriminalisztikai talányt feloldása ráadásul nem is egy szakmabelinek köszönhető. A napokban megjelenő könyv bevezet a sikertörténet rejtelmeibe.

1888 őszén legalább öt brutális gyilkosságot hajtottak végre London Whitechapel negyedében. Azóta könyvek és filmek százai próbálták kideríteni, ki lehetett a tettes – leggyakrabban hat lehetséges gyilkost emlegettek. Minden idők egyik legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét egy amatőr detektív oldotta meg, modern törvényszéki ismeretek felhasználásával.

Sosem találnád ki mi volt Hasfelmetsző Jack...

Képforrás: dailymail.com

Az ügyre Russel Edwards, 48 éves üzletember derített fényt, miután egy aukción felvásárolta a sorozatgyilkos piros sálát, amelyet hajdan az egyik tett helyszínén találtak meg. A rejtéllyel hobbi szinten foglalkozó Edwards dr. Jari Louhelainen molekuláris biológus segítségét kérte, aki a Daily Mail információi szerint világszerte szaktekintélynek számít régi bűnügyekhez kapcsolódó genetikai nyomok elemzésében. A sálon végzett vizsgálatok szerint a bizonyítékon nem csak az áldozat, Catherine Eddowes vérének nyomait fedezték fel, de egy másik DNS-t is. Ezt Louhelainék összevetették a hat gyilkos leszármazottainak DNS-ével és egyik esetben tökéletes egyezést találtak.

Sosem találnád ki mi volt Hasfelmetsző Jack...

Képforrás: dailymail.com

A helyes válasz: fodrász. Hasfelmetsző Jack tehát a lengyel származású Aaron Kosminski volt, aki például csupán alig pár száz méterre élt feleségével és fiaival a harmadik gyilkosság helyszínétől. A gyilkosságok elkövetésének idején 23 éves volt. Mentális problémái voltak, hallucinációi és paranoiás skizofréniája miatt elmegyógyintézetbe zárták, ott halt meg 1919-ben.

A világszenzációról Edwardsék könyvet írtak, amely a napokban jelent meg.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Szása13 szerint:

    ÉS?

  2. Mészáros Csaba szerint:

    A származása itt is kimaradt!Pedig rólunk Angliában megírják……..

    • Schlecht Aliz szerint:

      Ha arra gondolsz, hogy Jacky lengyel származású volt, akkor az szerepel a szövegben.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top