+ Fotó

A legszebb öngyilkosság

Robert C. Wiles fotója hetven évvel ezelőtt sokkolta a világot. Evely McHale történetét mind a mai napig rejtély övezi.

1947. május 12-én a LIFE magazin a hét fotókaként egy teljes oldalt szentelt egy kezdő fotográfus, Robert Wiles megindító fotójának, amelyet közel hetven évvel később is a leghíresebb öngyilkosságot ábrázoló portréként tartanak számon. A fotó a következő képaláírással jelent meg: „Az Empire State Building lábánál Evelyn McHale holtteste nyugszik, mintha egy furcsa ravatalon feküdne, teste egy autó tetejébe csapódott.”

A legszebb öngyilkosság

Április 30-án Evelyn vonattal utazott New Yorkból Eastonba, hogy együtt ünnepelhesse vőlegényével 24. születésnapját. Másnap reggel 7-kor vőlegénye kikísérte az államosra, majd 10.40 körül egy New York-i járőr, aki a 34. utca és az 5. sugárút kereszteződésében irányította a forgalmat, észrevett egy az épület felső szintjénél lebegő fehér sálat. Néhány pillanattal később hallotta a csattanást: Evelyn az épület 86. emeletéről ugrott ki és egy, az utcán parkoló limuzin tetejére esett. A fiatal fotós, Robert C. Wiles éppen az utca túloldalán ácsorgott, amikor felfigyelt a zűrzavarra, majd a helyszínre rohant és néhány képet készített a tragédiáról. Wiles képének különlegessége, hogy a közel 320 méteres zuhanás ellenére úgy tűnik, mintha a fotón szereplő lány éppen csak pihenne.

Később Frank Murray detektív megtalálta a 86. emeleti kilátó teraszon a lány ballonkabátját,  ami egy búcsúlevelet tartalmazott.

Nem szeretném, ha bárki a családomból vagy a családon kívül látná a testemet. Kérem, hamvasszanak el. Könyörgöm önnek és a családomnak is, hogy ne tartsanak megemlékezést a tiszteletemre. A vőlegényemmel júniusban házasodtuk volna össze. Nem gondolom, hogy bárkinek is jó felesége lettem volna. Jobban jár majd nélkülem. Kérem, mondják meg az apámnak, hogy túl sok tulajdonságát örököltem az anyámtól.

A képet övező misztikum kérdése, hogy vajon egy halott nőt ábrázoló fénykép hogyan lehet ennyire gazdag, vizuálisan ennyire lenyűgöző, hogy lehet ennyire szép még sok-sok évvel azután, hogy elkészült. Okkal inspirálta Andy Warhol Death and Disaster sorozatának Suicide című képét.

Tovább a Mai Manóház blogjára.

A legszebb öngyilkosság

Andy Wahol Death and disaster. Képforrás: maimanohaz.blog.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top