+ Képzőművészet

Hétvégére érkezik a kortárs művészeti invázió

Hétvégére érkezik a kortárs művészeti invázió - Gallery Weekend

Az idén először megrendezett Gallery Weekend Budapest túráin most mindenre rákérdezhetsz, ami kortárs képzőművészet.

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én rendezi meg a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban.

A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és minden program ingyenes.

A hagyományteremtő céllal elindult GWB ráirányítja a széles közönség figyelmét azokra a lappangó, szétszórt értékekre, amelyek különböző belvárosi üvegportálok mögött és gangos házak lakásgalériáiban rejtőznek. Eljött az ideje, hogy a profi kereskedelmi galériák – egy szakmai körökből induló kezdeményezésnek köszönhetően – megmutathassák értékeiket, valós alternatívát nyújtva a kultúrafogyasztó közönség számára.

Hétvégére érkezik a kortárs művészeti invázió - Gallery Weekend

Szombathy Bálint alkotása. Képforrás: galleryweekendbudapest.com

16 résztvevő galéria, összesen húsz tárlat
A kiállítók között találjuk a világ legrangosabb kortárs seregszemléiről érkező alkotókat, például a Sydneyi Biennáléról hazahozott installációjával Kaszás Tamást, a Documentát megjárt Csákány István új egyéni tárlatát, vagy akár Kicsiny Balázs Saint Louis-ban készült nagyszabású alkotását, aminek az ott zajló zavargások új aktualitást adnak. Az idősebb nemzedék több kiváló tagja szerepel a névsorban, a közel húsz évvel ezelőtt elhunyt Gémes Pétertől kezdve, olyan örökzöld kortárs mesterekig, mint Birkás ÁkosKovács Attila vagySzombathy Bálint. A középgenerációt erősítiKomoróczky Tamás és Cseke Szilárd médiumokon átívelő anyaga, valamint a tragikusan korán elhunytHorváth Gábor absztrakt festményei. Horváth Dániel,Moizer Zsuzsa és Ulbert Ádám személyében a legfiatalabb nemzedékek is szót kérnek maguknak. A festmények és installációk mellett a GWB széles műfajspektrummal várja a látogatókat, aatoth franyoperformansz előadással nyitja meg születésnapi tárlatát,Igor és Ivan Buharov multimédiás installációval jelentkezik, a kilencven éves Gádor Magda régi és új szobraival ünnepel, Péter Ildikó és Czigány Ákos pedig a kortárs fotográfiát képviseli. Kamen Stoyanov jóvoltából egy külföldi válogatást is vendégül láthatunk Budapesten.

További információkért: Gallery Weekend Budapest.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top