+ Film

Wahorn sorozata a köztévén, amiből csak az 1. rész készült el – videó

wahorn

Wahorn szabad kezet kapott, hogy megvalósítsa formabontó elképzeléseit, és így egy teljesen új hangvételű, abban az időben forradalminak számító formanyelvet dolgozott ki

„A KULTÚREMBER 1991-ben készült a Magyar televízióban. Egy kulturális sorozatnak indult Wahorn András rendezésében. Wahorn szabad kezet kapott, hogy megvalósítsa formabontó elképzeléseit, és így egy teljesen új hangvételű, abban az időben forradalminak számító formanyelvet dolgozott ki, az akkor pályakezdő fiatal művészettörténészek, Topor Tünde és Bojár Iván András segítségével. Megpróbált az addig uralkodó merev skolasztikus szakmai nyelv helyett egy a rá jellemző emocionális, intuitív, szabad asszociációs ismeretterjesztő nyelven szólni a nézőkhöz, hogy azoknak az érdeklődését is felkeltse a képzőművészet iránt akiket addig elriasztott az akadémikus stílus.

Azonban az első elkészült rész után Wahorn és a szerkesztő közötti ellentétek miatt a producer úgy döntött, hogy a sorozatot minden alkalommal más rendezi a továbbiakban. A műsor címét Fe Lugossy László találta ki, amelyet a következő műsorokban félig megtartottak: a kultúr szó megmaradt, és idétlen módon az épp aktuális rendező nevével egészítettek ki. Wahorn és társai ezzel a produkcióval messze meghaladták korukat és lerakták az alapkövét egyfajta újszerű, spontánabb, szabadabb médiastílusnak” – olvasható Wahorn András Youtube-csatornáján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top