+ Irodalom

Ukrajna a Duna partján?

Donau Lounge

A 2013-as bécsi Donau Lounge egyik szlovák résztvevője, Peter Zajac professzor szerint „maguk a közép-európai kulturális és történeti félreértések a Donau Lounge segítségével maguk is félreértésekké válnak”.

A Donau Lounge című irodalmi program, azaz a bécsi Collegium Hungaricum regionális kulturális kezdeményezése szeptemberben az ukrán Lemberg város Nemzetközi Könyvfórumára látogat. Magyarországot három író képviseli majd.

A 2014. szeptember 10. és 14. között Lembergben sorra kerülő Donau Lounge ukrán, osztrák, német, szlovák, horvát és magyar írókat vonultat fel. A magyar szereplőket egy motívum mindenképpen összeköti: Mindegyiküknek szívügye a pécsi Zsolnay Negyed írói ösztöndíjas programja, hiszen Csobánka Zsuzsa és Darvasi László ösztöndíjasok voltak Pécsett, Méhes Károly pedig e rezidens program gazdája a Mecsekalján. Tovább színezi ezt az európai művész-mobilitási szálat, hogy a lembergi Donau Lounge egy román és egy ukrán résztvevője, Daniel Banulescu és Ostap Nozhak, szintén Pécs vendégszeretetét élvezték a közelmúltban. Az pedig már igazi bónusznak számít, hogy Lemberg és Pécs testvérvárosok.

A bécsi magyar kulturális intézet

2012-ben indította útjára ezt a sorozatot, amely kifejezetten a Duna-térség nemzetközi könyvvásárain hoz létre irodalmi-beszélgetős fórumot a régió íróinak, költőinek és történészeinek a részvételével. A térség könyves újdonságaiból válogatnak a szervezők, de nagy hangsúlyt fektetnek olyan, a térség szempontjából különös jelentőségű tematikus évek párbeszédes megvitatására is, mint az I. világháború kitörésének 100. vagy a közép-kelet európai rendszerváltás(ok) idén esedékes 25. évfordulója.

Csakúgy, mint az összes eddigi

Donau Lounge, a lembergi hangsúlyos részvétel magyar részről a Publishing Hungary program támogatásának köszönhető, amelynek keretében a fellépő magyar szerzőktől rövid ukrán fordítások is születhettek Engel Natália tolmácsolásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top