A Tudomány Oltári

Lehet, hogy fiatalabb vagy, mint hinnéd

fiatalabb

A bolygónkon található élet viszont nem lesz fiatalabb. Mostanában derült ki, hogy valószínűleg sokkal régebbi, mint hittük.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy az éveink száma nem feltétlenül egyezik a testünk korával. Rengeteg befolyásoló tényező van, amitől koravének vagy örökifjak lehetünk. Hogy mit és mennyit eszünk, mozgunk, de még a családi állapotunk is hat a testünkre. Ha valaki még nem tudná a valódi korát, az érdekesség kedvéért lemérheti itt.

A bolygónkon található élet viszont nem lesz fiatalabb. Mostanában derült ki, hogy valószínűleg sokkal régebbi, mint hittük. A dublini Trinity College geológusai (tehát éppen nem brit tudósok) megállapították, hogy oxigént termelő életformák léteztek a Földön már 3 milliárd éve is. Ami vagy 60 millió évvel régebben történt, mint amit eddig feltételeztünk.

A Föld akkoriban még teljesen máshogy nézett ki, mint ma. Nyilván. Rengeteg metán és szén-dioxid volt a levegőben, nagyon kevés oxigénnel. Az eddig elfogadott nézetek szerint az oxigén szintje nem emelkedett jelentősen egészen 2,4 milliárd évvel ezelőttig. Ekkor történt ugyanis a Nagy Oxidációs Esemény, amely során a légkör és a víz oxigéndússá változott. Az új eredmények szerint az oxigén szintjének emelkedése már 2.96 milliárd éve elkezdődött, fotoszintetizáló organizmusoknak köszönhetően.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top