+ Tudomány

Ők 16 napkeltét és napnyugtát látnak naponta

napfelkeltét, föld, hubble

A fotó közepén látható masszív formáció zivatarfelhőket takar, melyek több mint 6000 méteres magasságba is tornyosulhatnak, erőteljes zivatarok, villámlás és tornádók is származhatnak belőlük.

  • napfelkeltét, föld, hubble
  • napfelkeltét, föld, hubble

Reid Wiseman, a NASA asztronautája készítette a csodás felvételt a héten a Nemzetközi Űrállomásról.

A fotó az űrből megfigyelt napfelkeltét ábrázolja az óceán felett. A napfelkelte és napnyugta gazdag színeinek lencsevégre kapásához igen gyorsnak kell lennie az űrhajósoknak, mivel mindegyik esemény csak néhány másodpercig tart. Az űrállomás azonban 90 percenként megkerüli a bolygót, így az asztronauták 16 napfelkeltét és napnyugtát figyelhetnek meg naponta.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) óránkénti 28 ezer kilométeres sebességgel halad, átlagosan 400 kilométeres magasságban.

A tengerfelszín arany színét a légköri molekulák által szétszórt napfény eredményezi. Az oxigén és a nitrogén elég apró ahhoz, hogy kiszórja a rövid hullámhosszú fényt (kék), ezért az égbolt kéken tűnik fel.

Napfelkeltekor és napnyugtakor a fénynek vastagabb légrétegen kell áthaladnia, mint napközben, így a kék fény nagy része szétszóródik, és csak a hosszabb hullámhosszú vöröses-narancsos, illetve sárga tükröződik vissza az óceáni felszínről.

A fotó közepén látható masszív formáció zivatarfelhőket takar, melyek több mint 6000 méteres magasságba is tornyosulhatnak, erőteljes zivatarok, villámlás és tornádók is származhatnak belőlük. A legnagyobb ilyen felhők a sztratoszférába nyúlnak, több mint 18 ezer 300 méteres magasságba jutva.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top