+ Irodalom

Kedvezményt a vakoknak a kilátóba!

vakoknak

Hogy képzelik a kilátóba egy vaknak kedvezményes jegyet kérni? Ha nem lát, akkor minek akar felmenni? Őrület! Ebben az országban mindenki bolond.

− Hát ez meg mekkora hülyeség! Hogy képzelik a kilátóba egy vaknak kedvezményes jegyet kérni? Ha nem lát, akkor minek akar felmenni? Őrület! Ebben az országban mindenki bolond. Egyforma a panoráma, senkivel sem tehetünk kivételt. Az mégsem lehet, hogy bevezessük a gyengén látóknak alkonyat után fél áron, vakoknak sötétedés után ingyen legyen látogatható a kilátó.  Talán a rokkantaknak, mozgáskorlátozottaknak mozgólépcső, süketeknek, nagyot hallóknak mutogatós tolmács, aki mutatja a szél zúgását. Elmennek a sunyiba! Tanári kedvezményes jegyet mondott? A tanár az nem egy személy? Nem olyan, mint egy felnőtt ember? Ha a foglalkozások után is adnánk kedvezményt, nem sokára a lakatosoknak, kazánkovácsoknak és a tehenészeknek is kellene valami árengedmény. Az lenne aztán a szép világ! Nem elég, hogy ezen a szűk kis ablakon keresztül, ahonnan próbálom a jegyváltókat, diák és felnőtt kategóriába sorolni, még tovább komplikálnák a dolgom. Jól van, látom a kislány tényleg vak, nehogy itt hagyják nekem. Vigyék fel magukkal, de ebből ne csináljanak rendszert. Röhej, vakot a kilátóba, ezt is csak nálunk lehet megcsinálni …

− Nézd csak! Milyen rendesek, braille- írással is kiírták a hegyek neveit. Látod mégiscsak gondoltak az építtetők a vakokra.

− Csak túl nagyok a betűk, nem tudom elolvasni.

− Aki készítette jó szándékú nem vak, hanem rövidlátó ember lehetett. Maga tapasztalataiból kiindulva arra gondolt, aki olyan, mint ő, nem lát szemüveg nélkül rendesen, annak nem illik tovább nehezíteni a dolgát az apró betűkkel. Úgy gondolhatta ezeket a nagy betűket a vakok, akár messziről is biztosan jobban tudják majd olvasni, mint a kicsiket.

− Az tényleg lehet, a jó szándéka megvolt, köszönöm neki.

Bátori Szabolcs István

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Kinga szerint:

    Kedves Szabolcs! Legyen kérem büszke magára, az emberi szentimentalizmus egy mintapéldánya. Kislányt említett vaknak, hogy kicsit a történet hátterébe lásson.
    Anya és Apa el akarnak menni a kilátóhoz egy kirándulás keretében, mert tudja a vakok is szeretnek ám túrázni és nem csak a szobájukban görnyedni önmagukat sajnáltatva, sőt kapaszkodjon meg uram, de nem is szokásuk! A kislányt valószínűleg a friss levegő miatt vitték fel, a kilátóban nem LÁT semmit, de a friss, üde, természet illatot érzi. Hallja a szelet és akár hiszi akár nem a mélységet is lehet hallani. a vak kislányt egyenest INGYEN engedjék be, hiszen NEM lát semmit, amiért fizetnie kellene.
    A rokkantaknak tudja vannak liftek, persze nem kell mindenhova felszerelni, de adja az ég, hogy csak két napra élje át nekik milyen erőpróba egyetlen nap is!
    A süket pedig egy tapló kifejezés, az SIKET! Mutogatós tolmács?! Egek ura, elgurult a gyógyszere?? Ha kérhetem nézzen utána Helen Keller-nek, érdekes, tanulságos és példamutató élete volt annak a nőnek, úgy olvassa majd el, hogy Ön, mint látó, halló, és semmilyen mozgásszervrendszeri megbetegedéssel nem küzdő férfi (? kétlem, hogy az ilyen az lenne) SOHA nem fog annyit érni, mint ez a diplomás siket-vak asszony.
    Ön kérem egy ritka, emberekre is érthető faj tagja, a rodentia rendbe azon belül is a muridae családba tartozó rattus rattus. Gratulálok az egyedfejlődéséhez, remélem steril.

    • Takács Mira szerint:

      Kedves Kinga!
      Szerintem olvassa el újra az írást, és meglátja, egy oldalon áll az írójával.
      Ő a helyzet abszurd mivoltát, azaz, hogy nem adtak jegyet ingyen, mikor tényleg kellene, és egyáltalán, az ignoráns hozzáállást pellengérre állította a saját ironikus írói stílusában.
      Maradok tisztelettel.

  2. Sash szerint:

    Gyengénlátót egybe kell írni még ha a Google nem is tudja. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top