+ Jegyzet

Friderikusz nem értette Kertész Imrét

friderikusz

Az egyik legjobb interjú volt, amit az elmúlt években íróval készítettek. Friderikusz bemerészkedett az oroszlán barlangjába, és remekül helyt állt, de…

Az egyik legjobb interjú volt, amit az elmúlt években íróval készítettek. Friderikusz bemerészkedett az oroszlán barlangjába, és remekül helyt állt, de…

Az ATV-n csütörtök este közvetített (az augusztus 20.-i díjátadó után rögzített) Kertész-beszélgetés első része megpróbálta kideríteni, miért vett át az író díjat egy olyan rezsimtől, amit mind ez idáig kritizált. Sokan nem értik, de Kertésznek elhihetik, a díjak nem számítanak. Átvette, de nem legitimált vele, és ő sem lett más ember. És láss csodát, ez, az azóta eltelt pár hétben nyilvánvalóvá vált.

Nem idézek többet a műsorból, aki akarja, a fenti videón megnézheti.

Csak még egy momentumot.

Friderikusz belekérdezett A végső kocsma azon részébe, amelyben az író misztikus hajlamáról ír. Kertész magyarázni próbálta az ember transzcendencia iránti fogékonyságát, éhségét, hogy megértse a világban való létét, egzisztenciáját. És itt Friderikusz azt kérdezte a halállal szembenéző, parkinzon-kóros írótól, hogy a miszticizmus-szomj tehát azt jelentené, hogy: öreg korára istenhívő lett?

És ami itt következett, azt hiszem, a világról való gondolkodás egyik sarkköve. Kertész magát idézte:

Ha lenne Isten, istenhívő lennék.

Mit is jelent ez a mondat? Semmiképpen nem azt, hogy Kertész istentagadó, hanem azt, amit olyan kevesen értenek, hogy lehet úgy a világra tekinteni, hogy annak értelme van. A dolgoknak jelentése van. És ilyen összefüggésben az életünket belemártottuk a transzcendens világba. Ez a belemártottság az életünk szikrája. És hogy Istennel, vagy Isten nélkül, mindegy. A vallások ehhez vezetnek/vezetnének el. De mégis csak az az igazi, ha az ember a saját életútján, saját személyiségfejlődésén keresztül éli meg a létezése csodáját. Ez a titkos élet, amiről Kertész beszélt. Titkos élet nélkül nincs racionalitás. Azt nem tudom, hogy Kertész könyveiből átjön-e ez a titkos élet, de abban most már biztos vagyok, hogy Kertész megélte. És ezért nagyszerű ember. Mindig teljességet megélő létezőként fogok rágondolni.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Tamas szerint:

    köszönöm az értelmezést!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top