+ Film

Meghalt Andrew V. McLaglen

Az elsősorban westernfilmek rendezőjeként ismert Andrew V. McLaglen 96 esztendős korában hunyt el.

94 esztendős korában elhunyt Andrew V. McLaglen, több klasszikus hatvanas évekbeli western, köztük a John Wayne főszereplésével forgatott McLintock! rendezője.

A Variety.com értesülése szerint az idős filmest a hét végén érte a halál a San Juan-szigeten lévő otthonában.

McLaglen, az Oscar-díjas színész, Victor McLaglen fia 1920-ban született Angliában, de csakhamar Hollywoodba került a családjával. Gyakorlatilag a forgatásokon nőtt fel, és olyan nagyságoktól tanulta a filmezést, mint John Ford.

Több mint tucatnyi film rendezőasszisztense volt, mielőtt 1956-ban maga is a rendezői székbe ült volna a Gun the Man Down című film forgatásán. John Wayne közreműködésével négy westernt készített: a McLintock! után A legyőzhetetlen, a Chisum és a Cahill, az USA békebírája következett. John Stewartot szintén féltucatnyi moziban rendezte, köztük a Rancho Riverben, és a Bandoleróban, Kirk Douglast pedig a Távoli Nyugatban.

Második világháborús Tengeri farkasok című munkájának főszerepeit Gregory Peck, Roger Moore és David Niven játszotta. A Vadlibák című akció-kalandfilmjének sztárszereposztásában Richard Burton, Roger Moore és Richard Harris alakított afrikai szabadítóakcióra felbérelt zsoldost.

A filmvászon mellett a televíziós képernyőt is szerette: számos tévésorozaton dolgozott a Have Gun – Will Travel című széria 116 epizódját jegyezte, de 96 részt forgatott a Gunsmoke-sorozatból is, rendezett Perry Mason-epizódot és Clint Eastwooddal is dolgozott a Rawhide című westernsorozatban.

A kilencvenes évek végén visszavonulva a Washington állambeli San Juan megyében telepedett le, ahol a helyi közösségi színházban több produkciót rendezett.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top