+ Színház

Mi történik akkor, ha a levélszemétbe került, boldogságot ígérő spam mégis igazat mond

spam

Ezzel a gondolattal játszik el Tasnádi István spam-operett című legújabb darabja, amit majd a Radnóti Színházban mutat be az új évadban. Izgi lesz, Rudolf Péter rendezi.

Ezzel a gondolattal játszik el Tasnádi István spam-operett című legújabb darabja, amit majd a Radnóti Színházban mutat be az új évadban. Izgi lesz.

30. évadját kezdi Bálint András a Radnóti Miklós Színház igazgatójaként. Az évadnyitó társulati ülésen az igazgató elmondta: a színház alappillérei a hagyomány, a megújulás és a nyitottság. A kísérletező kedv megmutatkozik a vendégrendezők meghívásában, a formai újítások és friss műfajok bevezetésében, míg a hagyományápolás a klasszikus művek bemutatását, értékteremtő és értékálló előadások létrehozását jelenti. Fontos cél, hogy a színház közelebb vigye a falai között folyó szakmai munkát a közönséghez, közvetlenebbé tegye a kommunikációt a társulat és a nézők között.

A 2014/2015-ös szezon a Radnóti Színházban szeptember 17-én, hagyományosan a Színház hátulról elnevezésű kulisszajárással egybekötött évadismertető eseménnyel indul. A színház ott lesz több budapesti kulturális rendezvényen is: szeptember 6-án a Pozsonyi Pikniken, szeptember 20-án pedig a Színházak Éjszakáján találkozhat a társulattal a közönség.

A színház a jelenleg futó 12 előadás mellett a 2014/2015-ös évadban négy premierre készül: a világirodalom két klasszikusa és két magyar színdarab – egy 19. század végén írt és egy vadonatúj, a Radnóti társulatára írott mű is – helyet kap a repertoárban. Emellett két slam poetry estre is sor kerül az évadban, valamint október közepén idelátogat a Bukaresti Nemzeti Színház egy monodrámával.

Az első bemutató egy mitikus családtörténet: az Oresztész. Euripidész antik tragédiaszerző létére meglepően gazdag humorral ábrázolja egy elátkozott család drámáját, ahol generációról generációra öröklődik a bűnök és a bosszúállás terhe. Hogy mi ebben a mai? Egy szétesett család, nemzedékeken át hurcolt feldolgozatlan traumák, érdekemberek hatalmi törekvései, terrorizmus. Egyik sem idegen fogalom számunkra. A darabot Horváth Csaba, a fizikai színház magyarországi képviselőjeként ismert koreográfus-rendező állítja színpadra. A főszerepekben két fiatal színészt, Rétfalvi Tamást és a frissen a színházhoz szerződött Martinovics Dorinát láthatják, a bemutatóra október 5-én kerül sor.

Karácsony előtt, december 21-én Dosztojevszkij örök érvényű regényének, a Karamazov testvérek színpadi változatának bemutatásával folytatódik a Radnóti Színház orosz sorozata. Egy gyilkosság megrendítő története révén szembesülünk a drámai kérdéssel: tudjuk-e, akarjuk-e, merjük-e  elmondani magunknak, hogy miért élünk? Az előadást Valló Péter rendezi, a négy fivér szerepében Adorjáni Bálintot, Rétfalvi Tamást, Szabó Kimmel Tamást és Pál Andrást láthatjuk, az apát Gáspár Sándor alakítja.

Csiky Gergely Buborékok című komédiája a Mohácsi testvérek átiratába kerül színre, az előadást Mohácsi János rendezi. Számíthatunk rá, hogy a 19. század végi elszegényedett úri középosztály kritikájának szánt színdarab erősen átalakul a Mohácsiak keze nyomán, és egyszerre lesz nagyon mai, nagyon vicces és nagyon szomorú. De hogy pontosan hogyan, az csak a február végi premieren derül ki.

Az utolsó, április végi bemutató műfajteremtő előadás: spam-operett. Tasnádi István vadonatúj darabjában eljátszik a gondolattal, mi történik akkor, ha az e-mail fiókunkba érkező napi több száz, boldogságot (több pénzt, szebb testet, nagyobb potenciát stb.) ígérő levélszemét közül az egyik igazat mond. A rejtői fordulatokban bővelkedő előadást Rudolf Péter állítja színpadra. Az előadásban elhangzó zenéket Dinyés Dániel, a dalszövegeket Hajós András írja.

A Radnóti Színház hagyományosan két bérlettípust ajánl nézőinek: az A bérletben az új évad bemutatói szerepelnek, míg a B bérlet a tavalyi premierekre érvényes. A bérletekről bővebb infomáció itt olvasható. A jegypénztár szeptember 1-től nyitva áll, emellett a színház honlapján és a jegyértékesítő oldalakon megvásárolhatóak a jegyek online.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top