+ Film

A magyar pusztába nenekült az afrikai futbalista a hatóságok elől

délibáb

Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjét a Torontói Filmfesztiválon mutatják be először. Soha nem történt még meg velem, mondja a rendező, hogy nem hazai premierem volt.

Keresés a weben

Hajdu Szabolcs Délibáb c. filmjének világpremierje szeptember 5-én lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a hazai bemutató időpontját pedig november 13-ratűzték ki az alkotók.

Ez egy különleges, megigéző film, mély és lenyűgöző elemek keveréke.

– méltatja a filmet a fesztiváligazgató.

A torontói bemutató különlegessége, egyben furcsasága, hogy soha nem fordult még elő velem, hogy egy általam készített filmet nem Magyarországon mutatunk be először.

– mondja a rendező

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Hajdu Szabolcs Délibáb c. filmjét a Contemporary World Cinema válogatásban mutatja be, szeptember 5-én, pénteken este. A világpremieren részt vesznek a film hazai és külföldi alkotói: Hajdu Szabolcs rendező, Isaach De Bankolé főszereplő, Tascler Andrea producer, Jim Stark co-producer, Billy Martin zeneszerző.

Piers Handling, a TIFF igazgatója bensőséges, meleg hangon üdvözölte Hajdu Szabolcs Délibáb c. filmjét:

délibáb

Fotó: Szilágyi Lenke

„Ez egy különleges, megigéző film, mély és lenyűgöző elemek keveréke. (…)

Hajdu a Tarr Béla visszavonulása után kibontakozó kortárs magyar filmes nemzedék ritka őszinte hangú rendezői közé tartozik, aki saját országáról alkotott véleményét a mítosz és képzettársítás szűrőjén keresztül mondja el. A Délibáb rejtélyes, álomszerű, néhol már-már szürreális. A film a maga kifinomult módján nyúl a rasszizmus, az egyenlőség és a diktatúra kérdésköréhez, amely ugyanakkor visszatérést is jelent Hajdu előző két filmje, a Fehér tenyér és a Bibliothèque Pascal tematikájához – az elnyomás és kizsákmányolás különböző megjelenítési formáihoz. Isaach de Bankolé főszereplése a szándékosan nyugtalan hangulatot erősíti: oda nem illő, idegen és végül bomlasztó.

délibáb

Fotó: Szilágyi Lenke

Jancsó ember és a táj viszonyát kutató mesterműveihez hasonlóan a Délibáb is gyönyörű képekkel szemlélteti az ember és a sivár magyar puszta szembenállását.”

Taschler Andrea és Kovács Gábor producerek kiemelték: „Megtisztelő, hogy Torontóban mutatkozhat be a film, ráadásul ennek a fesztiválnak az a vonzó különlegessége, hogy a főbb díjakról közönség dönt, és évi kb. 400.000 ember látogatja. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a fesztiváligazgató Jancsó Miklós örökségét említi ajánlásában, és a nagy múltú magyar film hagyományainak méltó folytatásának tartja a Délibábot.”

délibáb

Hajdu Szabolcs

Hajdu Szabolcs, a Délibáb rendezője a torontói premier kapcsán hangsúlyozta: “Hosszú és nehéz munkafolyamaton vagyunk túl, és nagyon nagy megkönnyebbülést érzek, hogy végre bemutathatjuk ezt a filmet. A torontói bemutató különlegessége, egyben furcsasága, hogy soha nem fordult még elő velem, hogy egy általam készített filmet nem Magyarországon mutatunk be először. Az alkotók nagy része is csak novemberben, a torontói világpremier után két hónappal fogja látni a Délibábot.”

A Délibáb hazai bemutatójával kapcsolatban Szabó Attila, az A Company Hungary, a film magyar forgalmazójának ügyvezető igazgatója elmondta: „Büszkeséggel tölt el minket, hogy röviddel a torontói szereplést követően, 2014. november 13-án cégünk mutathatja be országszerte Hajdu Szabolcs legújabb alkotását. Terveink szerint, mind a legnagyobb multiplex mozikban, mind az országos art-mozihálózatban látható lesz a Délibáb c. film.”

délibáb

Fotó: Korondi Dániel

A magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep. Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne. Francis azonban nem vágyik a hős szerepére, az első adandó alkalommal menekülni próbál, de a puszta csalóka tájain lehetetlen eligazodni. Szökési kísérlete miatt a rabszolgák közé kerül, és akaratán kívül mégis lázadó válik belőle. Életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés. A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

délibáb

Fotó: Korondi Dániel

Hajdu Szabolcs a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért Macerás ügyek,Fehér tenyér és Bibliothéque Pascal után a magyar pusztán, a Hortobágyon forgatta legújabb alkotását, melynek témája a modernkori rabszolgatartás, műfaja neo-western.

A film forgatókönyve Tar Sándor: Ház a térkép szélén c. novella alapján készült Hajdu Szabolcs, Jim Stark és Lovas Nándor közreműködésével.

A Délibáb főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé, aki JimJarmusch kultfilmjeivel lett világhírű, de szerepelt Lars von Trier és James Bond-filmben is. A teljhatalmú rabszolgatartót Răzvan Vasilescu alakítja, a női főszerepben Hajdu előző filmjéből már ismert Török-Illyés Orsolya látható. A magyar neo-westernben DragosBucur és Polgár Tamás is fontos szerepet kapott.
A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László, vágója Politzer Péter, zeneszerzője Billy Martin, hangmérnöke Balázs Gábor, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina.

délibáb

Fotó: Szilágyi Lenke

Hajdu Szabolcs új filmje a Mirage Film Studio és a Filmpartners produkciójában, a szlovák MPhilms, a TV2, a Sparksés az M&M Film koprodukciójában, a Filmalap 350 millió forintos támogatásával készült. A Délibábvezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Prikler Mátyás, Pataki Ági, Jim Stark, Poós András, Romwalter Judit és Mécs Mónika.

délibáb

Fotó: Szilágyi Lenke

Hajdu Szabolcs: Délibáb

Világpremier:

Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (Toronto International Film Festival, TIFF)

2014. szeptember 5. péntek

Hazai bemutató:

2014. november 13. csütörtök

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top