+ Színház

A dolgozók 30 százaléka már elhagyta a Bárka Színházat

bárka színház

Az intézmény fenntartóváltása még nem történt meg, pénzügyi helyzete súlyos, a dolgozók mintegy 30 százaléka távozott, a teátrum az évadot valószínűleg nem tudja megkezdeni.

Továbbra is bizonytalan a Bárka Színház sorsa: az intézmény fenntartóváltása még nem történt meg, pénzügyi helyzete súlyos, a dolgozók mintegy 30 százaléka távozott, a teátrum az évadot valószínűleg nem tudja megkezdeni.

Seress Zoltán igazgató a színház jelenleg kialakult helyzetét értékelve az úgy nyilatkozott: a színház „exlex” állapota továbbra sem változott. Pénzügyi helyzetük súlyos, miután a teátrum eddigi fenntartója, a Józsefvárosi Önkormányzat – amelytől a 2014-es üzleti terv elfogadását és a tőkepótlást várják – augusztus 27-én napirendre sem vette a Bárka Színház ügyét.

Az igazgató felidézte: Kocsis Máté polgármester a színháznak korábban írt levelében egy jogszabályra hivatkozva augusztus 28-ában határozta meg az önkormányzat döntésének időpontját, amelyben helyreállítják a Bárka Színház törvényes működésének feltételeit. Hozzátette: az augusztus 27-i volt a választások előtti utolsó testületi ülés, bár rendkívüli ülés még összehívható.

Az igazgató tájékoztatása szerint a napokban kaptak levelet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től, amelyben a Bárka Nonprofit Kft. üzletrészének átadásával kapcsolatban keresték meg őket. Hozzátette: a választ elküldték, a tárgyalások feltételezhetően mihamarabb megtörténnek, hiszen 2012 óta 3 átvilágításon esett át az intézmény. A későbbiekben pedig az MNV Zrt. feladata lesz az új fenntartó kijelölése.

Hogy ki lesz a fenntartó, nem tudjuk, de fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy az MNV Zrt. a tőkerendezés után akár a végelszámolást is elrendelheti, reméljük nem ez fog történni

– fogalmazott az igazgató.

Seress Zoltán felidézte: a 2014. február 28-i társulati ülésen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára ígéretet tett arra, hogy a színház 2014-re szóló üzleti tervét elfogadják. A KIM megszűnésével azonban ez nem történt meg, az önkormányzatnál pedig érdemi tárgyalás erről nem volt – emlékeztetett az igazgató.

A mostani helyzetben, kicsit távolinak tűnik az üzleti tervünk elfogadása. Úgy, hogy lassan a 2015-ös feladatokról és támogatásokról kellene tárgyalni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora összegre lenne szükség a további működéshez, felidézte: az egyelőre el nem fogadott 2014-es üzleti terv 288 millió forintról szólt, amelyből 178,9 millió forintot kapott meg a színház.

Tájékoztatása szerint a Bárkának 2013-2014-ben összesen 123 millió forint tartozása halmozódott fel, amely tartalmazza az adó- és járuléktartozásokat, valamint az alkalmazottaknak járó mintegy 3 hónapos elmaradásokat is. Mint fogalmazott, a társulat türelme elfogyott: a dolgozók közül 14-en, a társulat csaknem 30 százaléka távozott vagy jelentette már be távozási szándékát.

Arra a kérdésre, hogy el tud-e indulni az évad, és megtarthatóak-e a tervezett bemutatók, Seress Zoltán úgy fogalmazott: jelen állapotban nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem.

Az eredeti tervek szerint a Bárka Színház fenntartója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) lett volna, amely 2012 márciusában vette volna át a teátrumot. Jogszabályi problémák miatt később az a döntés született, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik majd a Bárka. A Józsefvárosi Önkormányzat 2013. december 18-i határozatával döntött is a Bárka állami tulajdonba adásáról, az átadás-átvétel azonban azóta is húzódik.

A Bárka Színház az idei évad első premierjét, A gyilkost szeptember 27-ére tervezte.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top