+ Film

Magyar rendezőt is díjaztak Montrealban

pozsony

Díjat nyert Szász Attila filmje, A berni követ Montrealban.

Szász Attila alkotása kapta a Montreal World filmfesztivál elsőfilmes kategóriájának Bronz Zenitjét. A film a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, és februárban már bemutatta a közmédia.

A díjakat hétfő este osztották ki, az elismerést az alkotók nevében a montreali magyar tiszteletbeli konzul, Szentmihály Gyula vette át – közölte a Magyar Televízió Zrt. A tévéfilmnek Montrealban volt a nemzetközi premiere, a három, csaknem telt házas vetítésen a rendező személyesen válaszolt a közönség kérdéseire. Az alkotás megtörtént eseményt dolgoz fel: 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre és túszul ejtette a nagykövetet. Az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki.

A nagykövetet Kulka János, a két túszejtőt Szabó Kimmel Tamás és Kádas József alakítja. A további szerepekben mások mellett Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter és a magyar származású svájci színész, Laszlo I. Kish látható. A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta.

A fesztivál hivatalos versenyprogramjában 37 nagyjátékfilm versenyzett, közülük 18 az elsőfilmesek versenyében. A mustrán összesen 74 ország 350 filmjét mutatták be. Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film elismerést, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták. A berni követ a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, a filmet februárban már bemutatta a közmédia.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top