+ Irodalom

Szabadka díszpolgára lett Dudás Károly író

Talán kicsit elsiették ezt a díjat, ugyanakkor talán el is késtek vele.

Dudás Károly Magyar Örökség-díjas írót választották idén Szabadka díszpolgárává; az alkotó az elismerést hétfőn vette át a város napja alkalmából szervezett ünnepségen.

Kiemelkedő munkásságáért korábban számos vajdasági, magyarországi és erdélyi díjjal jutalmazták. 2007-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét vehette át. Politikusként a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, majd a Vajdasági Magyar Szövetségnek az alapító elnökségi tagja volt. A legnagyobb vajdasági kulturális szervezet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke annak 1992-es megalapítása óta. Szerteágazó tevékenysége ellenére lakhelyén, Szabadkán most először ismerték el munkásságát.

A díjátadó után azt mondta: egyrészt elsietettnek, másrészt elkésettnek érzi a díszpolgári címet.

Talán kicsit elsiették ezt a díjat, én még úgy érzem, hogy erőm teljében vagyok, és teszem a dolgomat. Ugyanakkor talán el is késtek vele.

Emlékeztetett arra, hogy Szabadkáról és a városhoz tartozó szülőfalujáról, Csantavérről írta életművének jelentős részét, eddig azonban ezt nem díjazták, így most a díszpolgári címet „egyfajta elégtételnek, nyugtázásnak” érzi.

Politikusként, íróként és újságíróként is azon dolgozott, hogy a vajdasági magyarság fennmaradjon és szülőföldjén maradjon.

Remélem, akik a délszláv háború idején vagy a mostani nehéz gazdasági helyzetben elhagyták a Vajdaságot, egyszer visszatérnek.

Tervei között egy új kiadvány összeállítása szerepel, ebben az utóbbi negyven év írásait gyűjti össze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top