+ Irodalom

Napvilágra kerültek a Karcsi és a csokoládégyár című regény kimaradt részei

Az 1964-ben megjelent könyvből végül kihagyott részben két új gyermekszereplő is feltűnik.

Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című gyermekregényének egy kimaradt fejezetét és eddig nem ismert szereplőit mutatta be a néhai író hagyatékának kezelője. Dahl klasszikusa idén októberben ünnepli megjelenésének 50. évfordulóját.

roald-dahl-640x360

Fotó: hollowverse.com

A kimaradt fejezet, amely az eredetileg Charlie’s Chocolate Boy munkacímen futó regény 1961-es vázlatához készült, Willy Wonka csokoládégyárának Vanilla Fudge Room (Vaníliás tejkaramella szoba) nevű helyiségébe kalauzolja az olvasókat. Az 1964-ben megjelent könyvből végül kihagyott részben két új gyermekszereplő is feltűnik és további két másikra is utalnak benne.

A regény hőse Karcsi, aki egy csokoládéba rejtett aranyszelvénnyel belépést nyer a különc csokoládégyár-tulajdonos, Willy Wonka varázslatos világába. Karcsi négy másik gyerekkel az oldalán indul a gyár felfedezésére, ám útitársai jellemhibáik miatt mindnyájan pórul járnak a látogatás során.

A most napvilágra került fejezetből – amelyet a The Guardian című brit lap teljes egészében közölt szombati számában -, kiderül, hogy a korábbi verziókban öt helyett tíz aranyszelvény és tíz gyermek szerepelt. Ketten közülük, Tommy Troutbeck és Wilbur Rice engedetlenségük miatt kerülnek bajba. A kimaradt részben további két gyermekre, Augustus Pottle-ra és Miranda Grope-ra utal a szöveg, és az is újdonság, hogy Karcsit nem nagyapja, hanem édesanyja kíséri el a gyárba.

Lucy Mangan, a gyermekregény eredeti cselekményét, karaktereit, kulturális hatását, társadalmi hátterét és filmes-, illetve színházi feldolgozásait számba vevő Inside Charlie’s Chocolate Factory című könyv szerzője elmondta, hogy Dahl öt munkapéldányt írt, amelyek közül négy maradt fenn.

Az alkotói munka során a történet és a karakterek is sok változtatáson mentek keresztül. Wonka úr aprócska munkásai, az umpa-lumpák is más (Whipple-Scrumpets) néven szerepeltek korábbi változatokban.

Mangan szerint a vázlatokat olvasva érezhető, ahogy Dahl egyre tökéletesíti írását.

Nagyon fegyelmezetten dolgozott és azt akarta, hogy a lehető legjobb regény szülessen meg.

– idézte a szakértőt a BBC News.

A Karcsi és a csokoládégyár Dahl egyik legnépszerűbb regényévé vált, amelyet folytatás is követett Karcsi és a Nagy Üveglift címmel. A műből először 1971-ben készült film Willy Wonka és a csokoládégyár címmel, majd 2005-ben Johnny Depp játszotta el a különc csokoládégyárost a Charlie és a csokigyár című produkcióban.

20070406charliees

Fotó: origo.hu

A könyvből a közelmúltban az Oscar-díjas Sam Mendes rendezésében született nagysikerű musical, amelyet egy londoni színház tűzött műsorára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top