+ Ajánló

Erősödik az antiszemitizmus Magyarországon

Mondta Fischer Ádám karmester a Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap esti megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában.

A magyarországi antiszemitizmus erősödéséről beszélt Fischer Ádám karmester a Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap esti megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában.

A Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya koncertje előtt Fischer Ádám úgy fogalmazott:

A zsidó szervezeteknek és minden jóérzésű embernek fel kell vennie a kesztyűt az összekacsintó, kódolt zsidózás ellen, ami nem maradhat bocsánatos bűn, mert tolerálása egyre inkább megmérgezi a társadalmat.

Fischer Ádám szerint a magyarországi antiszemitizmus a gazdasági bajok fokozódásával várhatóan tovább erősödik majd. Mint mondta, külföldön élve azt tapasztalja, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik Európán belül.

Az augusztus 31. és szeptember 7. közötti Zsidó Nyári Fesztivál gazdag zenei, irodalmi, színházi, filmes és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál középpontjában a holokauszt 70. évfordulójáról való megemlékezés áll.

A fesztivál hagyományos helyszíneihez – Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark-terem – idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott.

A fesztivál egy hete alatt fellép mások mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir, Giora Feidman és a Gitanes Blondes, a Lukács Miklós Trió, Zorán (vendégei: Gerendás Péter és Kulka János), Bródy János, Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián.

Külön programokon emlékeznek a 100 éve születet Fisher Annie-ra, a 70 éve meghalt Radnóti Miklósra és a 60 éve elhunyt Robert Capára. A magyar származású fotós emlékestjére a világhírű román színésznő, Maia Morgenstern is Budapestre érkezik.

A Holokauszt-emlékév jegyében tűzik műsorra a Kislányom, Anne Frank című táncjátékot, emellett több képzőművészeti, fotó- és poszterkiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez.

Idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat, új helyszínként mutatkozik be például az Akácfa utcai Mazel Tov mint az első közel-keleti „gasztrokultúrtér” Budapesten.

A mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatává vált Zsidó Nyári Fesztivál idén több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel várja vendégeit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top