+ Képzőművészet

Elhunyt Manuel Pertegaz spanyol sztárszabász

Pertegazt a spanyol Diorként is emlegették.

Kilencvenhat évesen elhunyt szombaton Barcelonában Manuel Pertegaz spanyol sztárszabász, Letícia spanyol királyné esküvői ruhájának tervezője, a „spanyol Diorként” is emlegetett dizájner.

Pertegaz 1918-ban született a kelet-spanyolországi Olbában, és már 10 éves korától segédként dolgozott egy szabászműhelyben. Első saját varrodáját az 1940-es évek elején nyitotta Barcelonában, első divatbutikját pár évvel később Madridban, nemzetközi hírnévre 1953-ban tett szert kollekciójának New York-i bemutatásával.

Az ötvenes évek divatvilágában őt is azok közé a divattervezők közé sorolták, akik a világháború után megújították a divatot. Nemcsak hazájában számított már ekkor az egyik legnevesebb dizájnernek, de Európában is jól csengő név volt az övé, olyannyira, hogy Christian Dior 1957-es hirtelen bekövetkezett halála után neki ajánlották fel a divatház vezetését, de ő visszautasította. Később sokszor nevezték Dior szellemi örökösének, noha egy interjújában bevallotta, hogy honfitársát, Balenciagát mindig is nagyobbra tartotta.

Manuel Pertegaz a 60-as évektől Amerikában is népszerű tervezőnek számított. Kollekcióit ekkoriban sokszor New Yorkban mutatta be. 1965-ben Diagonal néven parfümmel jelentkezett, ami kifejezetten nagy siker volt. Ruháit olyan hírességek viselték, mint Jacqueline Kennedy, vagy Audrey Hepburn. Talán leghíresebb kreációja már egy időskori szabászati remeke: Letícia, ma már spanyol királyné 2004-es esküvői ruhája.

WEDDING OF PRINCE FELIPE AND LETIZIA ORTIZ ROCASOLANO AT THE ALMUDENA CATHEDRAL, MADRID, SPAIN - 22 MAY 2004

Fotó: glamouronline.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top