+ Tudósítás

Csinos, trendi csajok mutatták be diplomamunkáikat

Szabó Rita textilművességre specializálódott, és sci-fibe illő szerkót készített: A munkáim kortárs test objektek.

New Craft vs. apró szentendrei galéria, kommunikációs főiskola vs. kézművesség, dizájn vs. népviselet, diplomamunkák vs. kortárs művészek munkái, trendi csajok vs. hamuba sült pogácsa. Elsőre meglepő ellentétpárok, de elmagyarázom.

Szentendrén egy hangulatos házikóban, az alapból helyi kortárs művészeknek teret adó Péter-Pál Galériában állította ki a BKF (Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) friss diplomamunkáit az újhullámos nevű New Craft 2014 rendezvényen.

diploma 3

A lányok Daróczi Tímea betonplasztikájánál beszélgetnek (balra), jobbra: a címlap és a címlaplány

Az iskola docensének nyitóbeszéde után csinos, trendi csajok mutatják be büszkén rokonaiknak és más érdeklődőknek falakon függő, polcokra sorakoztatott, zsámolyokra kitett, próbababákra aggatott vagy függönyként lelógatott, mesterségük címereinek is beillő műveiket. A kiállítás brosúrájában még több információt osztanak meg. Daróczi Tímea keramikus tanulóként betonplasztikát alkotott:

Kiválasztottam egy alapelemet, amelyet elkezdtem különböző ritmusokban sorolni.

Délity Kitti festett-nyomott textilekből ultramodern függönyt hozott létre:

Kiindulásnál egy gyűjtésemet használtam fel, mely a platánfa kéreg rétegződésének struktúrájával foglalkozik.

Simon Luca szőtt-font (nem takács), és művészi installációt helyezett a térbe:

Azt vizsgáltam, hogy a különböző anyagok, hogyan viselkednek és hatnak egymásra a hagyományos szövési technikában.

Szabó Rita textilművességre specializálódott, és sci-fibe illő szerkót készített:

A munkáim kortárs test objektek.

Fekete Ildikó olyan öltözéket tervezett, ami a XXII. század népviselete lehetne:

A diplomamunkám témája a sárközi női viselet szimbiózisa a XXI. századi viselettel. Munkám során egy új anyag létrehozásával foglalkoztam.

diplomamunka 1

Szabó Rita (balra) és Simon Luca művészi szőttese

Fiatal művészek klubja, de más, mint az egykori: ezek a fiatal művészek külsőre nem tűnnek lázadóknak, nem járnak alteros cuccokban, nincsenek leharcolva, mégis impulzívak, kreatívak, divatosak, innovatívak és még jól is kommunikálnak. A tradíciót nem eltörlik, inkább beépítik munkájukba. A hagyományos eljárásokat továbbgondolják, új anyagok, formák és rendszerek létrehozásával újraértelmezik a kézművességet. Ők a New craftos csajok, a jövő képzőművésznői, érdemes a nevüket megjegyezni.

Veszek a kiállításmegnyitók obligát pogácsájából egyet, azzal járom körbe a termet. Merész anyagtársítások, rétegek és struktúrák váltakozása, játékos megoldások, variálható elemek, a jelen, múlt, jövő ötvöződése. Főleg a futurista lakástextilek és a beton kisplasztikák tetszenek, közülük szívesen válogatnék a nappalimba – kész felüdülés lenne néhány ikeás holmim helyett. Nálam mindegyik műalkotás jól vizsgázott, míg a pogi – szokás szerint – elmaradt a várakozástól.

(New Craft 2014 – Kiállítás a BKF Kézműves szakának legsikeresebb diplomamunkáiból Szentendrén, a Péter-Pál Galériában. Megtekinthető: 2014. 09. 07-ig)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top