+ Film

Ezekért tényleg nem kár, Feláldozhatók!

feláldozhatók

Soha nem rajongtam a kalapács-egyszerűségű akciófilmekért, és ezen nem változtatott a Feláldozhatók 3 sem. Nehéz lehet ennyi sztárral ilyen unalmas filmet csinálni!

A felálodzhatók 3 (The Expendables 3) – színes, szinkronizált amerikai akciófilm, 2014 – rendező: Patrick Hughes – szereplők: Sylvester Stallone (Barney Ross), Jason Statham (Lee Christmas), Antonio Banderas (Galgo), Wesley Snipes (Doc), Mel Gibson (Conrad Stonebanks), Harrison Ford (Max Drummer), Arnold Schwarzenegger (Trench), Kelsey Grammer (Bonaparte), Jet Li (Yin Yang), Dolph Lundgren (Gunnar Jensen)

Az öregedő Stallone megint pofára ejti a közönséget, mert tudja, hogy a remény hal meg utoljára, s nincs olyan, aki elhinné, hogy harmadszor is úgy kell kijönnie a moziból, hogy nem kapott semmit. Sőt, valamit elvettek tőle!

Az már magában is kínos, ha a néző unatkozik egy akciófilm akció-jelenetei közben. Ennél talán csak az cikibb, hogy kénytelen feszengeni a dialógusok alatt, és az öklét harapdálni kínjában, amikor előkerülnek a bazi nagy érzelmek, meg a mondanivaló-szerű nyálas-ragacsos izé.

A film nyitójelenetéből – még a főcím előtt – megtudjuk, hogy nem lehet nagy baj Wesley Snipes kiszabadítása körül, mert Stallone magával hozta a kabala-gyűrűjét. (Tényleg nem érdemes megnevezni a karakterek nevét, mert nincs jelentősége.) Aztán később a gyűrűt otthagyja meglőtt haverja mellett a kórházban, s ezzel mintha a szerencséje is elhagyná. Pedig nagyon csúnya bácsira, Mel Gibsonra kell vadászni, aki régen haver volt… Különböző bonyodalmak után – talán nem árulunk el titkot – a gonosz kipurcan (biztos pokolra is jut!) és a gyűrű visszakerül a főhőshöz, aki egy életre megtanulta, hogy a barátság és a bajtársi összetartás mindennél fontosabb.

feláldozhatók

Tényleg körülbelül ennyi! Meg termékmegjelenítés (reklám) hegyekben, és azt gyanítom, hogy a magát saját néven vállaló Bukarest is inkább fizetett reklámként lett helyszín.

Az előbb már emlegetett párbeszédek rettentő érdekesek! A hangsúly a rettentőn van. Ezeket még világszerte használni fogják a dialógusíró szemináriumokon… Elrettentő példa gyanánt. Mintha elektrosokk után bedrogozott öreg alkoholisták beszélgetnének.

De miért kellene öreg alkoholistákat bedrogozni elektrosokk után, s pláne ki és miért íratna velük forgatókönyvet? A film egyetlen élvezhető alakítását – ki is lóg a produkcióból – Antonio Banderas nyújtja, aki úgy kerül az akcióhősök közé, mint Pilátus a Krédóba. Nem lehetünk elég hálásak neki, hogy elviselhetővé tette a 126 percnyi demencia néhány jelenetét.

Imádkozzunk együtt az akcióhősők védőszentjéhez – kell, hogy legyen ilyen, hiszen a „jók” mindegyike túlélő – hogy Stallone belássa alkalmatlanságát, lelkiismeretvizsgálatot tartson és néhány tanulással töltött évre félretegye Barney Ross figuráját. Akassza szögre!

Némi aggodalomra ad okot, hogy emlékeim szerint Steven Segal még nem tűnt fel egyik feláldozhatók-epizódban sem.

Amióta véget ért a vetítés, azóta egyetlen dal jár a fejemben. Lefordítaná valaki Sly-nak?

https://www.youtube.com/watch?v=AYZmxKbF1PY

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top