+ Zene

Hallgasd meg a U2 legelső felvételét!

u2

Bono az egyik dalt a 18. születésnapján írta, mostanra ez a korai zsenge már igazi ritkaságnak számít.

1979 kora őszén, nagyjából 30 évvel ezelőtt megjelent egy fura nevű ír zenekar első kislemeze. A három számos lemez mérsékelt sikert aratott, bár a U2 már komoly sikernek tudhatta be azt is, hogy egyáltalán felkerült az ír lemezlistára. Főleg úgy, hogy ekkor még a zenekarból senki nem lépte át a második X-et.

A 1976-ban alakult U2 ugyanakkor már nem friss csapat a Three EP idején: ekkor már túl vannak az első feldolgozásokon, névcseréken és tehetségkutatókon is. A zenekar nevét egy zenész ismerős adta (Steve Averill – Radiators), aki a dönteni képtelen srácoknak több zenekarnevet is javasolt, akik végül a U2 mellett maradtak.

A fiúk zsenge életkora ellenére az első EP-n már egy meglepően érett zenekart hallunk, ami nagyban köszönhető a gitárosuknak: Edge ekkor már elég tudatosan kísérletezett a később védjegyévé vált hangzásával. És persze Bono jellegzetes túlcsorduló vokáljai is itt vannak már, bár egy-egy pillanatban még érezhető, hogy ekkor még többet akar, mint amennyit tud. A legenda szerint az Out Of Control című dalt Bono a 18. születésnapján írta.

A három dal (Out Of Control, Stories For Boys, Boy-Girl) többé-kevésbé kapcsolódik egymáshoz, illetve volt még egy negyedik dal is, amit ezekkel együtt játszottak élőben, de az elsikkadt az idők során. Az első lemez turnéján mindhárom dalt játszották az EP-ről, aztán később, a repertoár szélesedésével a Three dalai kikoptak a U2 koncertműsorából.

Eredetileg a lemezből mindössze 1000 példány készült. A lemez honlapján (!) a sorszámozott példányok tulajdonosai megoszthatják saját történetüket a kiadvánnyal kapcsolatban, a legtöbben még a megjelenés után vették meg az EP-t, hogy aztán a U2 világsztárrá válásával a gyűjteményük legértékesebb relikviájává váljon.

A U2 igazi nagypályás pályafutása azonban csak egy évvel később kezdődik, amikor debütáló nagylemezük megjelenik (Boy, 1980). Az Out Of Control és a Stories For Boys dalokat újra felveszik erre a lemezre, azonban az eredeti felvételek CD-n csak 2008-ban jelennek meg – ekkor pedig a U2 már veterán világsztár.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top