+ Film

Illegális és üldözött is, de sokat örökölt

üldözött

A német titkosszolgálat főnöke, valamint az amerikai CIA azonnal kiiktatná az üldözött csecsent.

Holnaptól játsszák a magyarországi mozik Anton Corbijn harmadik mozifilmjét, Az üldözöttet Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepével.

A mozi John le Carré, a most 82 éves brit kémregény-bestselleríró, korábbi hírszerző azonos című (A Most Wanted Man) regényének filmadaptációja, amelyet először idén januárban láthatott az amerikai közönség a utahi Sundance fesztiválon.

A sztori napjainkban játszódik: illegálisan Hamburgba érkezik egy csecsen férfi, hogy egy kétes hátterű bankból kivegye néhai orosz katonatiszt apja ott elhelyezett, nyilván nem teljesen tiszta eredetű pénzét. A muszlim Íszá Karpov természetesen azonnal felkelti a titkosszolgálatok figyelmét, amelyek Hamburgban különösen aktívak: az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadást az észak-német kikötővárosban készítette elő Mohamed Atta és csapata.

A csecsen férfi segítségére egy idealista fiatal ügyvédnő, Annabel Richter siet, miközben az egyik német terrorelhárító csapat vezetője, Günter Bachmann azon dolgozik csapatával, hogy kiderítse, mit is szándékozik kezdeni a bankban rá váró kisebb vagyonnal Íszá. Bachmann kivárásra játszik, a német titkosszolgálat főnöke, valamint az amerikai CIA viszont azonnal kiiktatná a csecsent.

Elkezdődik a versenyfutás Íszával és közöttük, miközben a szálak a jótékonysági alapítványát Németországban népszerűsítő mérsékelt, ám a terrorszervezetek áttételes pénzügyi támogatásától sem visszariadó muszlim akadémikushoz, dr. Abdullahhoz vezetnek.

A színészcsapat nemzetközi. Günter Bachmann alakját Philip Seymour Hoffman formálja meg: az idén februárban kábítószer-túladagolásban 46 évesen elhunyt, a Capote című filmben nyújtott alakításáért 2006-ban Oscar-díjat kapott hollywoodi sztárnak ez volt az utolsó főszerepe. Annabel Richtert a kanadai Rachel McAdams alakítja, Íszá Karpovot az orosz Grigorij Dobrigyin, akit az Így ért véget a nyaram című filmdrámában láthatott korábban a magyar moziközönség. A bankvezért Willem Dafoe játssza, a CIA-kémnőt Robin Wright, Bachmann jobbkezét napjaink egyik legkeresettebb német színésznője, Nina Hoss, dr. Abdullahot pedig az iráni Homajun Ersadi.

Egy kisebb szerepben a film zeneszerzője, Herbert Grönemeyer is feltűnik: a német rocksztár 25 éve dolgozik együtt Corbijnnel, aki 2002-ben egyik klipjét, a Mensch-t rendezte. A forgatókönyvet Andrew Bovell írta, az operatőr pedig Benoit Delhomme volt, aki korábban a Nick Cave által írt Az ajánlat című filmet is fényképezte – Cave-nek szintén rendezett anno klipet Corbijn, a Straight to You-t 1992-ben.

Az üldözött Anton Corbijn harmadik mozija. Az 59 éves holland művész rockfotósként kezdte a hetvenes évek végén (például a Joy Divisionről készített fekete-fehér képeket Angliában), majd a nyolcvanas-kilencvenes évekre a portréfotózás egyik megújítójává vált. Olyan hírességeket fényképezett, mint Robert De Niro, Iggy Pop, Miles Davis, William Burroughs, Stephen Hawking, Naomi Campbell vagy Lance Armstrong – fotóiból 2009-ben a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban nagy sikerű retrospektív kiállítást rendeztek. Anton Corbijn még 2009-ben beszélgetett az MTI-vel:

Fekete-fehérben kezdtem, először fotóztam, aztán kezdtem videókamerával dolgozni. Később lett érdekes, hogy a színekkel tovább lehet variálni, a végeredmény lehet kék, barna vagy más is. Nagyon izgalmas számomra például a fekete és a barna együttes használata, amire a U2 számára készített fotóim a legjobb példák. A kéket azért szeretem, mert olyan, mint a régi moziplakátok.

Videoklip-rendezőként 1983-ban mutatkozott be, első munkáját éppen Hamburgban forgatta, a Palais Schaumburg Hockey című dalára. Az 1980-as évek óta dolgozik együtt a Depeche Mode-dal; mintegy húsz klipet készített nekik, emellett 1989 óta ő tervezi valamennyi DM-lemez borítóját. Videót készített még – mások mellett – a U2-nak, a Nirvanának, Henry Rollinsnak, a Metallicának és a Killersnek is.

Első játékfilmjét, a Joy Division tragikus sorsú énekese, Ian Curtis életét bemutató Controlt 2007-ben fekete-fehérben forgatta, három évvel később készült el Az amerikai című thrillerrel George Clooney főszereplésével. Negyedik mozija már forog: a jövőre elkészülő Life James Dean és Dennis Stock fotós történetét mutatja be.

Az üldözöttet Magyarországon a Fórum Hungary forgalmazza. John le Carré regényét az Agave Kiadó a bemutatóra időzítve újra kiadta magyarul, Falvay Dóra fordításában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top