+ Színház

Díj és emlékszoba Zenthe Ferenc tiszteletére

zenthe ferenc

Egyperces néma csenddel emlékeztek a nemzet színészének özvegyére is, aki augusztus elején, 85 éves korában hunyt el.

Névadója tiszteletére Zenthe Ferenc-emlékplakettet alapított a salgótarjáni színház, a színházalapító T. Pataki László emlékére pedig özvegye hozott létre elismerést – jelentette be Simon Lajos igazgató a hétfői évadnyitón a Zenthe Ferenc  Színházban.

Simon Lajos a társulati ülésen kiemelte: a Zenthe-kultuszt erősíti városukban, hogy a Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán, ahol a színész gyermekkorát töltötte, egy hónap múlva végeznek az egykori Bányász-kaszinó újjáépítésével, és ott emlékszobát rendeznek be Zenthe Ferenc tiszteletére, továbbá kialakítanak egy kisszínpadot is, ahol a színház előadásait játsszák majd.

Susán Ferenc, a társulat főrendezője a két új díjról szólva elmondta, hogy a Zenthe Ferenc-emlékplakettet a társulat ítéli majd oda az adott évadban a legjobb művészi alakítást nyújtó színészüknek. Ugyancsak Zenthe Ferenc-emlékplakettet kap az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a legtöbb segítséget nyújtotta a színház sikeres működéséhez.

A főrendező hozzátette: színházuk alapítójáról, a Madách-díjas író-rendezőről, T. Pataki Lászlóról elnevezett emlékgyűrűt özvegye, a társulat tagja, P. Kerner Edit a Salgótarjáni Színházért Egyesülettel együtt alapította. Ezzel az elismeréssel ugyancsak a legjobb színpadi teljesítményt jutalmazzák. A díjakat szeptember 30-án, a tavalyi évad Vastaps-díjaival együtt adják át – tette hozzá a színházigazgató.

A Zenthe Ferenc Színház évadnyitó társulati ülésén egyperces néma csenddel, felállva emlékeztek a nemzet színészének özvegyére is, aki 2012-ben hozzájárult ahhoz, hogy salgótarjáni származású férje nevét vegye föl a helyi társulat. Zenthe Ferencné augusztus elején, 85 éves korában hunyt el.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top