+ Fotó

Álmodozó aktok Jeanloup Sieff fotóin

Jeanloup Sieff nem kevésbé híres aktfotóiról, a nagy látószögű lencse használata jellemzi leginkább stílusát, amely kissé álmodozó karaktert kölcsönzött aktjainak.

Az 1933. november 30-án, Párizsban született Jeanloup Sieff 20 évesen irodalmat, újságírást és fotográfiát tanult, majd egy évvel később Vevey-ben folytatta tanulmányait. 1955 és 58 között az Elle magazinban jelentek meg divatfotói. Rövid ideig a legendás Magnum ügynökségnél helyezkedett el, ekkor készítette a görög, török és lengyel riportfotóit. 1961-ben elnyerte a Niépce-díjat, majd egészen a 2000-ben bekövetkező haláláig a legnevesebb divatlapok – Vogue, Look, Glamour, Esquire – publikálták fotóit. Rengeteg hírességről készített portrét: Jane Birkin, Yves Montand, Alfred Hitchcock, Jacques-Henri Lartigue, Yves Saint-Laurent és Rudolf Nureyev is modellt áll neki.

Anke Solbrig így ír a XX. század fotóművészete című könyvben a ma 80 éve született Sieff munkáiról:

Sieff nem kevésbé híres aktfotóiról, a nagy látószögű lencse használata jellemzi leginkább stílusát, amely kissé álmodozó karaktert kölcsönzött aktjainak és egy bizonyos távolságtartást sugallt a modell és a néző között, bár ők egyenesen a fényképezőgép lencséjébe néznek.

(forrás: Museum Ludwig, Köln, Taschen, 2002)

Tovább Mai Manó Ház blogjának albumára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top