+ Film

Az anya és a kisfiú szembesül a halállal

liliom ösvény

Amikor egy gyerek szembe találkozik az elmúlással, akkor nekünk meg kell szelídítenünk a halált, úgy, hogy a gyerek megértse mit jelent az – mondja Fliegauf Bence Liliom ösvény című új filmjéről

  • liliom ösvény
  • liliom ösvény
  • liliom ösvény
  • liliom ösvény

A Duna holtágán és a budai hegyekben is forog Fliegauf Bence új filmje, a Liliom ösvény, amelyben anya és kisfia szembesül élet és halál kérdéseivel egy mesékkel teleszőtt belső utazás során.

A film felvételei július végén kezdődtek és előre láthatólag szeptemberig tartanak – mondta el a Csak a szél és a Dealer című díjnyertes alkotások rendezője a hétvégén.

A szinopszis szerint amikor a film főszereplőjének, Rebekának az anyja meghal, Rebeka felkutatja rég nem látott apját és visszatér gyerekkora színhelyére. Kisfiát, Danit pedig meséin keresztül avatja be a múlt sötét emlékeibe.

Dani világképe – korának megfelelően – mágikus: a halál-születés, képzelet-valóság kérdései foglalkoztatják. Rebeka szimbiotikus kapcsolatban van Danival, így hát nincs más választása, minthogy ő is szembenézzen ezekkel a kérdésekkel. Amikor ők ketten rálépnek a Liliom ösvényre, akkor még nem tudják, hogy mi vár rájuk. Egy titokzatos, nagyvárosi beavatás-történetbe csöppennek.

– mondta a forgatás előtt Fliegauf Bence, aki ezúttal is maga írta filmje forgatókönyvét.

liliom ösvény, Stefanovics Angéla (b) Rebeka és Sótonyi Bálint (j) Dani szerepében Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének forgatásán Csillebércen 2014. augusztus 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Stefanovics Angéla (b) Rebeka és Sótonyi Bálint (j) Dani szerepében Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének forgatásán Csillebércen 2014. augusztus 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A filmbeli kisfiút Sótonyi Bálint alakítja. A megfelelő szereplő után iskolákban kutattak, végül azért őt választották ki Lovasi Zoltán operatőrrel, mert

Bálintból a természetes gyermeki bájon túl valami zavarba ejtő mélység is árad.

– magyarázta a rendező.

Az anyát Stefanovics Angéla játssza, akinek Fliegauf „régóta csendes tisztelője”.

liliom ösvény

Fotó: Szőke Dániel Bogdán

A filmben anya és fia belemerülnek a csodákkal és titkokkal teli hétköznapokba.

Amikor egy gyerek szembe találkozik az elmúlással, akkor nekünk meg kell szelídítenünk halált, úgy, hogy a gyerek megértse mit jelent az. Nem félhetünk, mert ha félünk, akkor a gyerek még jobban fog félni. Ilyenkor nincs más választás: bármennyire nehezünkre esik is, felnőtté kell válnunk. Ez sokszor nem könnyű.

A Liliom ösvényt többek között a budai hegységben, Csillebércen forgatják, ehhez a helyhez ugyanis különösen kötődik a rendező.

Az itteni utcák inkább ösvények, ráadásul szűkek, mint egy sikátor, azzal a különbséggel, hogy nem falak határolják, hanem egy fenséges erdő.

A film zenei világával kapcsolatban arról beszélt, hogy néhány korábbi munkájához hasonlóan a zörejek, az atmoszféra és a zene között nem lesz nagy különbség végül.

Kellő tisztelettel próbálok majd bánni környezetünk hangjaival, a víz , a szél, az éjszaka csendje, az aluljárók lüktetése, az állatok titokzatos hangjai zenei módon fognak megjelenni a filmhangban, a hangszerek pedig atmoszférikusan, zörej szerűen szólalnak majd meg.

A Hímpor Film Kft. gyártásában készülő Liliom ösvény producere Mesterházy Ernő. A film előreláthatólag 2015 tavaszán kerül a hazai mozikba.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top