+ Képzőművészet

Winehouse lenyomta Warhol zsidó zsenijeit

Amy Winehouse

Bécsben kétezerrel többen voltak kíváncsiak Amy Winehouse zsidóságára, mint két évvel ezelőtt Andy Warholra. Látogatói rekord a Bécsi Zsidó Múzeumban!

Augusztus 20-án zárta kapuit Bécsben a londoni Zsidó Múzeum Amy Winehouse: A Family Portrait című kiállítása, amit március 11. óta 22 ezren néztek meg a Judenplatz-ról nyíló múzeumban. Ezzel megdőlt a Warhol-életműből, a „Zsidó zsenik” sorozatból megrendezett kiállítás rekordja.

Csak az anyaggyűjtés során alakult ki a koncepció, miszerint – a korábbi szándékot felülírva – hangsúlyos szerepet kapnak a zsidó gyökerek. A kiállítás gondosan válogatott és gazdag anyaga Amy ükapjáig követte a Winehouse-ék családfáját.  Persze, ettől még nem szorult háttérbe az énekesnő összetett személyisége sem. A tárlat látogatói Amy ruháit, köztük a 2008-as glastonburyi fesztiválon viselt kék toalettjét és otthoni melegítőit, gyermekkori fényképeit, iskolai egyenruháját és kedvenc könyveit vehetik szemügyre. A kiállításból az is kiderül, hogy Amy fiatal felnőttként rajongott Charles Bukowski és Fjodor Dosztojevszkij írásaiért, szerette a sudoku rejtvényt és megszállottan gyűjtötte a karszalagokat és backstage-belépőket minden olyan műsorról, amelyben fellépett vagy részt vett.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top