+ Képzőművészet

Vásároljon varrott cigarettát!

cigarettát

Kézzel varrt konzervet, magazint, alkoholt, cigarettát vegyenek!

Lucy Sparrow képzőművész megvarrt egy sarki boltot Londonban. Valóban lehet itt venni rágót, kekszet, cigarettát, csak éppen filcből. Megkérdeztük, miről is van szó.

-Miért éppen egy sarki kisboltot varrtál? Még az árazógép is filcből készült.

-Onnan jött az ötlet, hogy szerettem volna egy installációt, ami teljesen bevonja, körbeveszi az embereket. Ezeknek a helyeknek pletykaterjesztő, közösség-kovácsoló ereje van eredetileg, de a funkció megszűnik a nagy áruházakkal, ami persze hat ránk, nem túl jól. Reméltem hogy ez az ötlet majd emlékezteti az embereket, hogy a kisbolt meghatározó a szűkebb közösségekben. Akik bejönnek, szóba elegyednek, megtárgyalják a művészet kérdéseit, és felidézik a saját kisboltos emlékeiket. Az első munkahelyem egy ilyen hely volt és az emléke arra késztetett, hogy nyolc hónap alatt kézzel megvarrjam az itt kapható dolgokat, körülbelül négyezret, és létrehozzam a kiállítást belőlük a saját környezetükben.

cigarettát

-És árulsz is mindent ami hirtelen jól jön otthon.

-Konzervet, alkoholt, piperecuccokat, fagyasztott ételeket, fagyit, édességet, magazinokat. Bármit, amit egy kisboltban vennél.

-Nyolc hónapig készült, ez rengeteg munkaóra.

-Igen, két ember dolgozott, teljes munkaidőben, gyakran késő éjjelig. Mindent kézzel vágtunk és varrtunk, több ezer méter filcből, néha apróbb műanyag részekből. Ha írni kellett, azt vagy hímeztük, vagy ruhafestékkel készítettük.

-Miért filcből?

-Naiv alapanyag ez, a gyerekek használják az oviban, vagy kicsiként, amikor először varrni tanulnak. Rengeteg színben létezik és könnyű bánni vele. Tökéletes anyag, tartása van, markolászható, és egységes a megjelenése.

cigarettát

-Hogy reagálnak a boltodra az emberek?

-Fantasztikusan jól. Világszerte érdekli a médiát, és a legkülönbözőbb etnikumú, korú, hátterű közönségnek tetszik. Messze felülmúlta a várakozásaimat. Kicsi gyerekeknek ugyanannyira érdekes, mint komoly kritikusoknak és nagyobb galériáknak. Különböző varrással kapcsolatos foglalkozásokat szervezünk a helyieknek, főleg autistáknak és olyanoknak, akiket nem vonnak be a művészetbe általában. Nekem fontos volt, hogy azok is tudjanak vele mit kezdeni, akiket nem szokott a képzőművészet közönségnek tekinteni. Szerintem a művészet mindenkié, de gyakran kizár csoportokat és semmit sem tesz azért, hogy közük legyen hozzá. Az egész ötletem, hogy egy kisboltban mutassak művészetet ehhez a bevonáshoz nyújt eszközt, és azt hiszem, jól működik. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített létrehozni.

A boltból itt vásárolhatunk puha háztartási cikkeket. Mondjuk fagyasztott borsót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top