+ Ajánló

Kirohanás-ünnep és pipaszívás Szigetváron

zrínyi - szigetvár

Nemzetközi pipaszívó verseny is lesz, miközben korhű programokkal emlékeznek meg a vár 1566-ban elesett hős védőiről – szeptember 5. és 7. között Szigetváron, a Zrínyi-napokon.

  • zrínyi - szigetvár
  • zrínyi - szigetvár

A leghősiesebb város címet magáénak valló Szigetvár a háromnapos esemény ideje alatt – a várban, a Zrínyi téren, a Várkert-ligetben, parkokban és a vigadóban – ötvennél több programot kínál, amelyek között hadijáték éppúgy lesz, mint zenés, táncos esemény, kézműves vásár, vagy ételkóstoló. A várban az érdeklődők megismerkedhetnek a végvári katonák életével, középkori kalandozásokkal, népszokásokkal, ezen kívül láthatják hagyományőrzők lovas bemutatóit és ostromjátékait is.

A Zrínyi téren művészeti csoportok szórakoztatják a népdalok, a néptánc, a világzene és a fúvószene kedvelőit, de rajtuk kívül a kevésbé korhű Somló Tamás, Tóth Gabi, Cserpes Laura, továbbá a Gypo Circus is színpadra lép. A Várkert-ligetben főzőverseny, nemzetiségi hagyományőrző műsor, gasztronómiai bemutató, a város több parkjában vurstli és kirakodóvásár, a vigadóban nemzetközi pipaszívó bajnokság, képzőművészeti kiállítás és filmvetítés is lesz. A rendezvénysorozat szeptember 7-én este a várban tűzijátékkal és Beats-koncerttel zárul.

A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről.

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek. A várkapitány és katonáinak hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, és több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

(A hirado.hu cikke alapján.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top