+ Film

Mégis betiltották a gyilkosokat dicsőítő filmet!

film - india

A film engedélyének felülvizsgálatában szerepet játszott az is, hogy az engedélyeztetési bizottság korábbi vezetőjét kedden letartóztatták hivatali visszaélés vádjával.

Indiában betiltottak egy Indira Gandhi meggyilkolásáról szóló filmet, mivel tisztségviselők szerint az alkotás dicsőíti a gyilkosokat és zavargásokat szíthat az országban. Az indiai filmengedélyeztetési bizottság szerint a produkció túlságosan kedvező színben állítja be a Gandhit meggyilkoló szikh testőröket.

A bizottság tagjai megnézték a filmet, és úgy döntöttek, hogy nem kerülhet forgalmazásra, mivel veszélyezteti a törvényes rendet – mondta el a bizottság vezetője, Lila Szamszon, aki szerint:

A filmmel két probléma van. Egyrészről felmagasztalja Indira Gandhi gyilkosait, másrészt heroizálja a felakasztásukat is.

A Kaum De Hire (A közösség gyémántja) című filmet korábban már engedélyezték, ámde a belügyminisztérium kérésére a bizottság felülvizsgálta döntését.

Szamszon elmondta, hogy a minisztériumhoz került titkosszolgálati jelentések szerint a film ellenségeskedést szíthat a hindu és szikh közösség között.

A film engedélyének felülvizsgálatában szerepet játszott az is, hogy az engedélyeztetési bizottság korábbi vezetőjét, Rakes Kumart kedden letartóztatták hivatali visszaélés vádjával. Kumar két munkatársát a rendőrség rajtakapta, amint az ő nevében 70 ezer rúpiát (mintegy 270 ezer forintot) követeltek egy film engedélyeztetési eljárásának felgyorsításáért.

Kumar kihallgatása során bevallotta, hogy a Kaum De Hire gyártóitól 100 ezer rúpiát, azaz mintegy 400 ezer forintnak megfelelő összeget fogadott el kenőpénzként. A film készítői tagadják a vádakat.

A bizottság döntése nem azonos a végleges betiltással. Hogyha a készítők változtatnak a filmen, lehetséges az engedély kiadása – nyilatkozta Szamszon.

A Kaum De Hire cselekménye három szikh férfiról szól, akik közül kettő Gandhi testőreként közvetlenül is részt vett a miniszterelnöknő meggyilkolásában. A három férfit a szikhek legfőbb vallási testülete, az Akál Takht Szahib mártírként tiszteli. Az alkotás pénteken került volna a mozikba Észak-Indiában.

1984-ben India szikhek által lakott részén lázadás tört ki. A vallási-nemzetiségi csoport legszentebb szentélyében, az Aranytemplomban több száz felfegyverzett szikh szeparatista barikádozta el magát.

Gandhi utasítást adott a hadseregnek a szentély elfoglalására, és ez hatalmas dühre gerjesztette a szikh közösségeket. Gandhit még ugyanabban az évben megölték saját szikh testőrei. A gyilkosságot követően heves szikhellenes zavargások törtek ki Indiában, amelyek során több ezer ember lelte halálát.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top