+ Zene

Plágium Shakira Loca című slágere

shakira

A New York-i bíróság megállapította, hogy Shakira 2010-es slágere másolat.

Loca, azaz bolond lány. Shakira slágerét 2010 nyarán – nem sokkal a híres focivébés Waka Waka után – ismertük meg, mostanra megállapították, hogy plágium. Mármint a spanyol verzió, azt ugyanis a dominikai repper, El Cata a Ramon Arias Vasqueztől lopta – írja a BBC.

A szerdán meghozott 40 oldalas ítéletben a New York-i bíróság szövetségi bírája megállapította, hogy Shakira Sale el Sol című 2010-es albumán szereplő dal spanyol változata Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerző művének másolata. A júniusban és júliusban több mint tíz napon át tartó tárgyalássorozaton a rapper Arias elmondta, hogy a dallamot Loca con su tíguere címmel ő komponálta 1996 és 1998 között, sőt el is énekelte a bíróságnak. Akkoriban kazettára vették fel a dalt, a szerző ezt is meg tudta mutatni.

A szerzeményt később, 2007-ben dolgozta fel El Cata. Az énekes is tanúsította a bíróságon, hogy az eredeti szerző Arias volt. Az Arias dalainak kiadási jogával rendelkező Mayimba Music már 2012-ben panaszt emelt a Sony és számos leányvállalata ellen amiatt, hogy megsértették ügyfele szerzői jogait. A bíróság a felelősséget két cégre, a Sony/ATV Latinra és a Sony/ATV Discosra korlátozta.

A bíróság azt is megállapította, hogy a Loca angol változata – amelyet szintén Shakira énekel – nem sértette meg Arias szerzői jogait.

 

Forrás: HVG

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top