+ Ajánló

Kiállították a Václav Havel holttestét szállító ágyútalpat

A prágai Hradzsinban többek között Tomás Garrique Masaryk volt csehszlovák államfő hintója is megtekinthető.

Rendkívül értékes történelmi hintókból, szánokból és különféle hordágyakból nyílt kiállítás csütörtökön a prágai Hradzsin barokk lovardájában.

A Befogott szépség elnevezésű kiállítás október 19-ig tekinthető meg. Az érdeklődés nagy, és már kora reggel óta emberek százai vártak a megnyitóra.

„A kiállításon olyan 18. századbeli hintók láthatók, amelyeket az akkori arisztokrácia, illetve magas egyházi méltóságok használtak. Kiállítottuk Tomás Garrique Masaryknak, Csehszlovákia első államfőjének a hintóját is. Ugyancsak látható az a speciális ágyútalp, amelyen 1937-ben Masaryk, majd néhány évvel ezelőtt, 2011-ben Václav Havel államfő holttestét szállították a temetőbe” – nyilatkozta Jaroslav Sojka, a kiállítás kurátora újságíróknak.

„A Hluboká nad Vltavou kastélyból származó aranyozott, illetve a Cesky Krumlov-i várból származó ezüstözött szánok szintén a kiállítás legszebb darabjai közé tartoznak” – szögezte le Sojka.

A 17 kiállított hintó közül a legdíszesebb Antonín Theodor Coloredo-Waldsee egykori olmützi érsek hintója. A 18. század elején készült parádés járművet egykoron hatosfogat húzta.

Nagy érdeklődésre számíthat az egykori csehországi lóvasút egyik díszes vagonja is.

A történelmi járműveket korabeli ruhadarabok, gyermekjátékok, festmények egészítik ki. Közös nevezőjük, hogy mind összefüggésben vannak a hintóban való utazással és az ahhoz nélkülözhetetlen lovakkal.

 

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top