+ Fotó

A világ első fényképe

világ első fényképe

Egy ötvenes évekbeli cikk a fotóról és annak eredetének izgalmas nyomozásáról.

A dagerrotípiakészítés bemutatásának 175. évfordulója alkalmából megalakult az Osztrák Fényképészeti Akadémia (AAP). A világ legelső fotóját (a dagerrotípia előttről, 1826-ból) az 1950-es években fedezték fel újra, 1958-ban beszámolt erről a Fényképművészeti Tájékoztató is. Íme egy részlet a cikkből:

Nemrégiben nagy feltűnést keltő leletre bukkantak Angliában: a szó szoros értelmében a világ első fényképét találták meg, az első képet, amely kamera segítségével a természet egy darabját örökíti meg. Gondoljunk csak arra, milyen nélkülözhetetlenné vált a fényképezés modern civilizációnk számára; gondoljunk csak arra a sok millió fényképre, amely azóta óriási fordított piramisként halmozódott a legelső kép fölé, s akkor könnyen fel tudjuk becsülni e lelet jelentőségét.

Éveken át nyomoztuk ennek a felvételnek a történetét, amelyet Nicéphore Niépce készített 1826-ban. Úgy dolgoztunk, mint a detektívek szoktak és végül sikerült feljegyeznünk egész történetét 1827-től kezdve, amikor először bukkant fel Angliában számos tulajdonos változáson keresztül végig a 19-ik századon keresztül, egészen 1898-ig. Ettől kezdve semmilyen adatra nem sikerült bukkannunk. Tudtuk kinek a tulajdonában volt a kép 1898-ban és hogy megteremtsük a kapcsolatot közte és utódai között, a nyilvánossághoz fordultunk és ez a felhívásunk 1950 áprilisában egy vezető londoni napilap (The Observer) egyik vasárnapi számában jelent meg. Az eredmény az volt, hogy Mr. Pritchard, az utolsó tulajdonos fia, közölte velünk, hogy az 1898. évi utolsó kiállítás után ez a kép és más Niépce-re vonatkozó más történelmi dokumentumok érthetetlen módon eltűntek. Mr. Pritchard akkor még gyerek volt, de jól emlékezett rá, milyen mélységesen fájlalta anyja ezt a veszteséget. Újabb fordulat akkor következett be, Mr. Pritchard halála után özvegye a családi holmik rendezése közben egy 1917 óta érintetlenül álló bőröndben váratlanul megtalálta a fényképet. Efölötti örömében Mrs. Pritchard lekötelező módon a Gernsheim-gyűjteménynek ajándékozta a fényképet más dokumentumokkal együtt. Ez a gyűjtemény, mint ismeretes, a 19. századbeli eredeti fényképek legnagyobb európai gyűjteménye…

Tovább a Mai Manó Ház blogjára

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top