+ Ajánló

Egy 60 évig elveszettnek hitt filmritkaságot vetítenek a Magyar Filmhéten

magyar filmhét

A tolonc című némafilm azért is különleges, mert ez Jászai Mari egyetlen filmes felvétele.

Keresés a weben

Három év termését mutatja be a Magyar Filmhét, amelyet október 13. és 19. között első alkalommal rendez meg a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

A seregszemlén a 2012. január 1. és 2014. december 31. között magyarországi moziforgalmazásban vagy televízióban vetített, illetve vetítendő, a nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt játékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, kisjátékfilmek és animációs filmek lesznek láthatók – közölte a rendezvényt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. A filmhétnek a Művészetek Palotája, a Cinema City MOM Park, a Tabán és a Puskin mozi ad helyet.

Havas Ágnes kiemelte: a filmhétre független filmeket is lehet majd nevezni, tehát azokat is, amelyek nem a filmalap vagy az NMHH támogatásával készültek. Nevezni a hétfőn indult Filmhét weboldalon lehet szeptember 8-ig. Amennyiben a filmek száma miatt előzsűrizésre lesz szükség, azt a Magyar Filmakadémia fogja végezni. A filmhéten 17 kategóriában osztanak majd díjat, a műfaji díjak mellett 11 alkotói elismerés is gazdára talál, a díjakat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján ítélik oda.

A Művészetek Palotájában október 13-án a három Oscar-díjat nyert Casablanca magyar alkotója, Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves, felújított, digitalizált némafilmjét vetítik. A tolonc egy filmritkaság, a 68 perces alkotás a Michael Curtiz néven ismertté vált rendező egyik első filmje, amely Kolozsváron készült. 2008-ban került az intézet gyűjteményébe, azóta próbálják megteremteni a felújításához szükséges feltételeket, végül a filmalap 14 millió forintos támogatásával sikerült a hibás, gyúlékony nitrokópiát vetíthető állapotba hozni. A film azért is különleges, mert ez Jászai Mari egyetlen filmes felvétele, a további szerepekben Berky Lili, Várkonyi Mihály és Szentgyörgyi István látható. Az októberi bemutatóhoz Pacsay Attila írta a kísérőzenét, amelyet egy szimfonikus zenekar ad elő.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top