+ Film

Öt és fél órás film nyerte a Locarnói Filmfesztivált – videó

A Fülöp-szigeteki Lav Diaz alkotása nemcsak a zsűrit, a közönséget is meggyőzte, ez volt a publikum egyik kedvence, amelyet már a fesztivál idején favoritként emlegettek.

Öt és fél órás Fülöp-szigeteki film kapta szombaton a 67. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot.

Lav Diaz 338 perces fekete-fehér drámája lenyűgözőnek ítélt felvételekkel fest képet Ferdinand Marcos diktatúrájának hatásairól az 1970-es években. A film egy világtól elzárt faluban játszódik 1972-ben.

A svájci seregszemlén a Mula sa kung ano ang noon (From What Is Before) című Fülöp-szigeteki film mellett 16 produkció szerepelt a versenyszekcióban. Diaz alkotása nemcsak a zsűrit, a közönséget is meggyőzte, ez volt a publikum egyik kedvence, amelyet már a fesztivál idején favoritként emlegettek.

A zsűri különdíját Alex Ross amerikai rendező Listen Up Philip című filmje kapta. A legjobb rendezőnek járó díjat Pedro Costa portugál alkotónak ítélték a Cavalo dinheiro című filmjéért. A legjobb színész díját az orosz Artem Bisztrov, a legjobb színésznőét pedig a francia Ariane Labed kapta. Előbbi Jurij Bikov rendező Durak című filmjében, utóbbi Lucie Borleteau alkotásában, a Fidelio, L’Odysée d’Alice című művében nyújtott kiváló alakítást a zsűri szerint.

A közönségdíjat a Peter Luisi rendezte Schweizer Helden című munkája nyerte.

A tíznapos filmfesztiválon csaknem háromszáz játék-, dokumentum és rövidfilmet vetítettek a különböző szekciókban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top