+ Zene

A zenekar egyik fele turnézás helyett az iskolapadban ül

cornerstone roots

A Cornerstone Roots a reggae új-zélandi nagykövete, ők nyitották szerdán a Világfalu Színpadot a Sziget Fesztiválon.

A Cornerstone Roots a reggae új-zélandi nagykövete, ők nyitották szerdán a Világfalu Színpadot a Sziget Fesztiválon. Játszottak a legendás Glastonbury Fesztiválon, európai körútjuk néhány nap múlva Pozsonyban ér véget.

Brian Ruawai, az együttes maori gitárosa így nyilakozott a koncert után:

Fesztiválokon gyakran előfordul, hogy délután, világosban kell játszanunk, de ez teljesen rendben van, tesszük a dolgunkat, és próbáljuk kiszolgálni a közönséget. Igazán felemelő, hogy ilyen forró napsütésben is viszonylag sokan kíváncsiak voltak ránk… Négy évvel ezelőtt már játszottunk a térségben, akkor Magyarország kimaradt, most pótoltuk, már hétfő óta itt vagyunk és körül is néztünk kicsit, gyönyörű helyeket láttunk. Nagyon bejön nekünk az a nyitottság, ahogy ezekben az országokban az emberek a zenéhez viszonyulnak.

A gitáros mesélt a reggae új-zélandi helyzetéről is:

A reggae azután lett népszerű Új-Zélandon, hogy Bob Marley, emlékeim szerint 1980-ban koncertet adott az országban. Ez mindent gyökeresen megváltoztatott, sorra alakultak a reggae zenekarok. Hogy van-e közös pont a reggae-ben és a maori zenei hagyományokban? Az érzelmek mindkettőben nagyon fontos szerepet játszanak, és ahogy a hatvanas-hetvenes években a jamaicai zene az identitását találta meg a reggae-ben, Új-Zélandon is volt ilyen szerepe a zenének a nemzetiségek kultúrájában.

A Cornerstone Roots-ot vezető házaspár legnagyobb fájdalma az volt, hogy gyermekeik: a 14 éves Reiki és a 16 éves billentyűs Kaea nem lehettek velük a turnén, pedig ők is a zenekar tagjai. Új-Zélandon azonban most nincs iskolai szünet, így ők nem tudtak elszakadni otthoni teendőiktől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top